"Producera kvalitet"

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
"Givetvis ska även Sverige vara med på den globala marknaden för kvalitetsvirke med högt betalda sortiment". Jens Peter Skovsgaard, professor på SLU i Alnarp, rekommenderar skogsägare att hellre producera kvalitet än kvantitet. 

– Det som är avgörande för förtjänsten är enhetspriset gånger kubikmeter minus produktionskostnaden. Har man bra mark och därmed möjlighet att producera bättre virke är det tokigt att bara producera billiga kubikmeter, såvida inte de ökade produktionskostnaderna reducerar den samlade inkomsten. Det gäller både privat- och samhällsekonomiskt.
– Det är först och främst löv vi talar om, men med klimatförändringarna blir en ständigt större del av Sverige möjlig för odling av kvalitetsvirke av löv. 
– De bästa priserna får man på ädellöv som ek, fågelbär, och sykomorlönn, men även ovan­liga trädslag som valnöt, tysk oxel och turkisk hassel kan ge bra pris, säger Jens Peter.

Annons
Annons

För att lyckas med produktionen ska först och främst tillväxten maximeras, förklarar han. 
– Man ska gallra tidligt och hårt för att få så bra träd som möjligt. Som regel är det nödvändigt att stamkvista för att förkorta produktionstiden och förbättra kvaliteten.

Jens Peter SkovsgaardJens Peter Skovsgaard, professor i skogsskötsel, SLUMan ska bara fokusera på de bästa träden i de bästa bestånden. Resten ska eldas upp, så det kan man strunta i. Det är ingen mening med att ­initiera denna form av skogsskötsel i medel­ålders eller gamla bestånd, det är bara unga bestånd som är intressanta.
– Den svenska marknaden är inte tillräckligt utvecklad för att kunna hantera kvalitetsvirke, men om vi inte börjar producera det uppstår inte heller marknaden.

Det finns välutvecklade mark­nader i andra europeiska länder. De högst betalda sortimenten säljs på auktion. Givetvis ska även Sverige vara med på den globala marknaden för kvalitetsvirke med högt betalda sortiment. 
– Denna marknad är en nischmarknad med få kubikmeter. För att få virke som duger att leverera krävs fokus och superbra skogsskötsel.

Berättat för Karin Bernle

SKOGEN 5/2018

 

Publicerad:
 • Bokdöd

  Ingen bot för bok

  SKADEGÖRARE. Forskarna vet inte om bokdöden kommer att fortsätta spridas. Klart är att den inte kan stoppas.
 • Annons
 • Spelteknik gör jobbet lättare

  Att köra skogsmaskinkranar med kranspetsstyrning ger maskinförarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Dessutom sparar skogsbruket tid och därmed pengar. 
 • Här ska spån bli olja

  Kategorier: biodrivmedel, pyolysolja
  Under hösten påbörjas bygget av Europas första anläggning där sågspån omvandlas till råvara för biodrivmedel, så kallad till pyrolysolja.
 • Annons
 • Komatsu modell 895

  Skotarförsäljning skjuter fart

  MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.
 • Forskningsmedel till skog och naturvård

  Nu finns 18,8 miljoner kronor att söka till forskning och kunskapsspridning om skog och naturvård.
 • Annons