Prisutjämning gynnar Mellansverige

27 februari Under de senste årens prisrally har snittökningarna allra störst i södra Norrland och Svealand, skriver SKOGENs Birgitta Sennerdal i månadens kommentar till virkesmarknaden.

Låst artikel för våra prenumeranter

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa hela artikeln?

Föreningen Skogen

Då behöver du bli prenumerant på Tidningen Skogen, en helt oberoende tidning för ett lönsamt skogsbruk och god naturvård.Skoglig läsning under hela året där du får nörda ner dig i skogsskötsel, virkesmarknad och teknik.Du har även valmöjligheten att bli medlem i Föreningen Skogen för att ta del av ännu mer kunskap genom exkursioner och digitala skogsfrukostar.

  • Tillgång till artiklar på skogen.se
  • Tidningen Skogen hem till brevlådan (11 nr)
  • E-tidning
  • Mediaarkiv
Se prenumererationserbjudanden här Köp prenumeration här

Redan prenumerant?

Prenumererar du redan på Tidningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:
Birgitta Sennerdal är frilansjournalist och bevakar framför allt virkesmarknaden för SKOGEN.

Denna månad är massavedspriserna helt oförändrade jämfört med i januari. I Götaland och norra Norrland är även listpriserna på timmer desamma. Däremot har Stora Enso och Sveaskog höjt dem i Svealand och södra Norrland och SCA har höjt i Härjedalen och Hälsingland.

Götaland har de högsta grundpriserna på virke i landet, men det är just Svealand och södra Norrland som har haft den mest dramatiska utvecklingen det senaste året. I södra Norrland och i Svealand har SKOGENs slutavverkningspriser för tall stigit med 31 procent och för gran med 33 procent.

I Götaland har slutavverkningspriserna under samma period höjts med 22 procent för tall och med 24 procent för gran och i norra Norrland med 14 procent för tall och 17 procent för gran.

Vi ska vara försiktiga med att använda våra slutavverkningspriser som exakta priser i en virkesaffär, eftersom det finns många okända faktorer i form av premier och andra överenskommelser. Men om vi använder dem som ett sätt att jämföra olika geografiska områden kan vi konstatera att det skett en utjämning som gynnat Mellansverige.

Det genomsnittliga barrtimmerpriset, det vill säga timmer och massaved av gran och tall vid en slutavverkning, ligger nu på 823 kronor per kubikmeter i södra Norrland och 833 kronor i Svealand. I Götaland ligger det på 956 kronor per kubikmeter.

Det blir spännande att se om det under 2025 blir en prisutjämning genom att köpare från andra delar av landet gör affärer i området.

I norra Norrland ligger motsvarande pris på 583 kronor, vilket är anmärkningsvärt lägre.

Virkesköparna i området brukar lyfta fram premier som höjer de faktiska priserna, men när vi inte har full insyn är det svårt att ha med dem i en jämförelse.

Det finns flera faktorer som bidrar till den dämpade prisutvecklingen i norra Norrland och en är just bristen på transparens. En annan är att flödet från skogen i norra Sverige har varit jämnare de senaste åren, utan påverkan av någon tidigare överavverkning på grund av granbarkborrar.

Prishöjningarna i södra och mellersta Sverige beror som bekant inte bara på en hög efterfrågan, utan även på ett lägre utbud efter flera säsonger med framtvingade avverkningar på grund av insektsangrepp.

En tredje aspekt är att skogsbolag i norra Norrland äger en mycket större andel av skogsmarken. De har en basförsörjning från egen skog till sin industri och är inte lika beroende av privata skogsägares avverkningar som exempelvis sågverken i Götaland.

En fjärde omständighet som brukar betonas är att avstånden är längre och skogen glesare i nordligaste delen av landet.

Det blir spännande att se om det under 2025 blir en prisutjämning genom att köpare från andra delar av landet gör affärer i området. Då måste det finnas en logistik som fungerar i alla led. Än så länge verkar den inte ha gjort det.

BIRGITTAS PLUS & MINUS

Plus: Skogsfastighetsmarknaden har stabiliserats, enligt Svefa och Ludvig & Co.

Minus: Föryngringarna har blivit sämre de senaste åren, enligt Skogsstyrelsen, och ingen vet varför.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb