Under hela 2012 var de norska priserna i hela landet ungefär som de svenska. Det kunde skilja på några kronor per fub. Men dagens massavedspriser har sjunkit drastiskt och är nu väsentligt lägre än de svenska.
Norge har en mycket noggrann officiell virkesstatistik, visserligen med ett års fördröjning. Hela årets alla köp registreras på kommunnivå. Rapporteringen är obligatorisk i den meningen att leverantören inte får göra avdrag för skogavgift om denne inte lämnar uppgifter för uppgjorda virkesförsäljningar.
Skillnaden är, att i Sverige är statistiken inte officiell och tillgänglig för någon annan än köparen och för leverantören.
SKOGEN gjorde under 2012 en jämförelse av snittpriserna mellan Hedmark fylke där Glommen skog dominerar och Norra Värmland för Mellanskog och Stora Enso. I stort sett var snittpriset under 2012 detsamma både i Sverige och Norge för massaveden. För timret i Norge betalades däremot högre priser än i Sverige. Mellanskog låg 15 kronor under och Stora Enso 30 kronor under per fub.
I år har prisbilden förändrats drastiskt. Massavedspriset hos skogsägarföreningen Havass, alldeles mot gränsen till Bohuslän och Dalsland, är nu så lågt som 218 SEK per fub för tall, för gran kring 250 SEK.
Massavedstågen går helt konsekvent fullastade från Norge. Men Stora Ensos priser på andra sidan gränsen har nu nästan sänkts till de norska nivåerna. Den svenska skogsägarföreningen VVDS, Västra Värmlands och Dals Skogsägareförening däremot, har kvar priser väsentligt högre i Dalsland än de norska på andra sidan gränsen. På den svenska sidan tävlar föreningen nämligen med Södra.
Värt att notera är att gallringsmassaved i Norge ofta betalas bättre än massaved från slutavverkningar. Flera skogsägarföreningar ger ett så kallat ”tynningstillegg” om massaveden kommer från en gallring. I Sverige talas och tjatas det hela tiden att gallringar ska genomföras. Men några officiella pristillägg hörs det inget om.
Tittar man på timmersnittpriset för hela Norge hamnar det under Mellanskogs och i nivå med Stora Ensos. Skillnaden inom Norge är minst 30 kronor per fub för både tall och gran mellan skogsfylkena nära den svenska gränsen och i övriga landet. Skillnaderna kan vara ännu större.
I stora delar av Norge är det oerhört dyrt att avverka. Svårtillgängliga vägar, långt till industrier och djupa dalar och branter är orsakerna. På grund av detta avverkas inte ens hälften av den skogliga tillväxten i Norge per år.
SKOGEN 11/2013