Svefa:

”Prisrallyt är över”

30 augusti Till slut kom verkligheten i kapp den svenska skogsfastighetsmarknaden och trendbrottet är ett faktum, skriver fastighetsrådgivaren Svefa i sin senaste analys.

”Prisrallyt är över”
Genrebild, tallskog. Foto: Bengt Ek.

Svefa har sammanställt prisutvecklingen för skogsfastigheter i 21 län. De konstaterar att rallyt är över och att en inbromsning skett under årets första sex månader.

Den genomsnittliga ökningen under halvåret är magra 1,1 procent, uppger man. Toppen är passerad i högprislänen medan utvecklingen i de utpräglade skogsbrukslänen beskrivs som stabil.

När det gäller värde i kronor är Skåne dyrast, där ligger genomsnittspriset för skogsmark på tusen kronor kubikmetern.

Tabellen över procentuellt utveckling toppas av Uppsala med en ökning på 8,93 procent.  På andra plats finns ”den oväntade raketen” Gotland med 7,04 procent. Gotland har klättrat hela 19 placeringar sedan årsskiftet. Trea på listan är Södermanland med 3,66 procent.

– Det är ett tydligt trendbrott på marknaden och vi kan konstatera att rallyt är över för denna gång. Det är dock roligt att se att den gotländska skogsmarknaden som efter ett antal magra år nu är het. Som alltid med skogsfastigheter är det viktigt att titta på sin lokala marknad då det ofta skiljer sig och finns flera olika delmarknader inom länen. Ljuset i tunneln är det faktum att virkesmarknaden fortfarande går bra. Det skulle kunna innebära att skogsfastighetspriserna fortsätter att utvecklas positivt under hösten, säger Paul Nord, affärsområdeschef för Svefa skog och lantbruk, i ett pressmeddelande.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Cecilia Ullman är Moelven Byggmoduls första hållbarhetschef
SkogenJobb