Södra var först ut och höjde alla timmersortiment med 25 kronor per kubik fub och massaveden med 20 kronor. Sedan följde Mellanskog, Vida, Bergs Timber, Frödinge, Sveaskog och Sydved efter – för bara att nämna några. I skrivande stund vet vi inte hur de oberoende sågverken gör. Bland de större kan vi se att Holmen följt efter och höjt massaveden som Södra.
I samband med höjningarna ser vi att granen uppvärderas. I Småland och Östergötland betalar Holmen nu mer för gran än tall. Hos Södra är det ungefär lika och hos Mellanskog minskar skillnaden, i Värmland från 35 till 45 kronor per kubik fub till bara 18.
Längre norrut består skillnaden till tallens fördel. Norr om Mellanskog har det inte varit några nya priser.
Tyvärr nekas vi prislistor från till exempel Vida och Sveaskog, medan andra släpper sina vid förfrågan. Det hinns dock inte alltid med att ringa runt, så ni läsare kan alltid hjälpa oss om ni har kontakter med virkesköpare vars listor inte finns på nätet. Skicka gärna deras listor till oss, så kan vi göra datakörningar och få fram jämförpriser från andra än Holmen, Södra och Mellanskog.
De stigande priserna på barrmassaved har följts av sänkningar med 15 till 20 kronor på björkmassaved. Undantag är Holmen och Södra som betalar oförändrat i Småland och Östergötland.
Orsaken till sänkningarna är ett stort björköverskott just nu. I spåren av bland annat stormarna 2011 och 2013 behövde man prioriterad barr, men nu är det dags att avverka löv.
Två internationella skeenden förändrar just nu världsmarknaden, men frågan är hur. Oro i Mellanöstern har minskat efterfrågan på fura och USA:s virkestullar visavi Kanada (se sid 36) kommer att få konsekvenser. Även om Kanada främst producerar gran finns enorma mängder tall som ska ta vägen någon annanstans än USA.
Att det kommer att få konsekvenser för tall och gran i Sverige är mycket sannolikt – men vilka?
Ett annat orosmoln: Konsultföretaget Forest 2 Market skriver i sin senaste rapport att det finns stora skillnader mellan olika sågverks råvarukostnader i Östersjöområdet, Sverige och Finland inräknade. Det kan röra sig om 20 respektive 34 procent för tall och gran. Denna information kan användas för att pressa råvarupriserna, konstaterar Forest 2 Market.
Men det finns ljuspunkter också: Det råder optimism i världsekonomin och svensk ekonomi går på högvarv, konstaterar Lena Sellgren som är chefsekonom på Business Sweden. Det spiller nog över även till de svenska skogsägarna!
SKOGEN 5/2017