Prisfall på trävaror

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skog
Genrebild.
Den tidigare glödheta trävarumarknaden har vänt med besked, enligt Danske Banks nyhetsbrev Skog & Ekonomi.
Det började med sänkta priser på tryckimpregnerat i gör-det-själv-varuhuset. Nu fortsätter det med att de professionella byggprojekten blir färre, uppger Johan Freij, chef för affärsområde skog och lantbruk och författare till nyhetsbrevet.
Nu märks den minskade efterfrågan hos sågverken, uppger han. Prissättningen på sågade trävaror går från vårens skyhöga nivå till prissänkningar på mellan 20 och 40 procent, beroende på sortiment och marknad.
– Trävarupriserna faller markant och frågan är om vi är nära botten eller om priserna faller ytterligare. Vi förväntar oss en avvaktande marknad med stor osäkerhet vart prisläget landar. Nu försvinner, till slut, de ryska virkesvolymerna vilket kan ge en balanserande faktor, säger Johan Freij.
För svenska papperstillverkare ser det annorlunda ut. Många har en stor fördel i att ha egen massaproduktion. Det gör att de inte pressas av energipriserna på samma sätt som sina europeiska kollegor,
De svenska massaproducenterna genererar egen, förnybar bioenergi från restprodukter som bark, svartlut eller grot. 
– Det gör dem ofta  helt självförsörjande på energi. De har ett mycket gynnsamt läge i nuvarande situation, säger Johan Freij.
 
 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Ny digital skogsbruksplan lanseras

  Virkesbörsen har utvecklat digitala skogsbruksplaner som uppdateras automatiskt.
 • Annons
 • ”Bjud in till produktionsskogen”

  LEDARE. Med temat Öppna skogen vill vi ta fasta på att det inte behöver finnas någon motsättning mellan att bedriva lönsam virkesproduktion och vara en välkomnande värd för olika skogsgäster, skriver Johan Larsson .
 • Rejält lönsamhetsfall för sågverken

  Från rekordvinster till nollresutat på bara några månader. Så beskriver Danske Bank läget för vissa sågverk.
 • Annons
 • Forskare utvinner el ur trä

  Kategorier: träforskning, KTH
  Forskare vid KTH har utvunnit elektricitet ur trä. Effekten är anmärkningsvärd, anser de.
 • Därför har vi räknat som vi gjort i SKA 22

  SKOGENdebatt, SKA 22 ger, i enlighet med regeringsupdpraget, ett slags avverkningstak under vilket marknaden kan agera. Men vi välkomnar fortsatta analyser av andra aktörer. Det menar Andreas Eriksson, Skogsstyrelsen, apropå två tidigare debattartiklar om SKA 22.
 • Annons