FASTIGHETER.

Priset på skogsmark slår rekord

15 april 2016 Nu pekar kurvorna för skogsmarkspriser uppåt – i södra och mellersta Sverige. En sammanställning från ett antal fristående mäklare visar på rekordpriser i södra Götaland under 2015.

Grönt nätverk som består av ett antal fristående mäklare av jord- och skogsfastigheter i södra Sverige har gjort en sammanställning som visar samma utveckling som LRF Konsults riksomfattande sammanställning. Priserna stiger snabbt i framför allt Sydsverige.
– Det är alltid roligt när siffrorna pekar uppåt och det finns ett driv i marknaden, säger Kjell Antonsson, ägare till Din skogsbyrå i Nässjö som är ett av företagen i Grönt nätverk.

Diagram: Priset per m3sk i förhållande till medelvirkesförrådet på fastigheten.Prisvariationen är stor, man får inte stirra sig blind på nyckeltalen på den enskilda fastigheten, säger Kjell Antonsson.
(Klicka för större bild.)
Statistiken bygger på hundra förmedlade egendomar, där medelpriset är 78 000 kronor per hektar och 566 kronor per m³sk.
– Det exceptionella är att medelpriset är så högt. Nu vill alla säljare få mer än medelpriset, men vi försöker förklara att slutpriserna kan skilja väldigt mycket. Variationen är stor,
man får inte stirra sig blind på nyckel­talen på den enskilda fastigheten.
Kjell Antonsson tror att 2016 kommer att se likadant ut. Den som tänker sälja bör se till att fastigheten är tillgänglig och välskött. Skogsinvesterare i dag ser enligt honom mer till rationalitet, avkastning och produktion än tidigare.
– Förr tittade man på hur mycket man kunde hugga. Nu ökar intresset i takt med boniteten. Köparen tittar lika mycket på avkastningen som det befintliga virkesförrådet.  

Virkesförrådet är en faktor som påverkar priset mycket. Med lägre m³sk per hektar slås markvärdet ut på färre antal kubikmetrar, vilket ger ett högre pris per m³sk. Även jakt, intresserade grannar, skogstyp och brukanderestriktioner påverkar prisvariationen.
– Men även storleken spelar roll. Fastigheter under 60 hektar tenderar att få större prismässig spridning än större skogsegendomar. Priserna på större egendomar drar sig däremot mot mitten av statistiken. Köparna är färre, räknar noggrannare och har sakkunniga rådgivare.

Fastighetsprisernas spridning beroende på fastighetens storlekKälla: Statistiken är hämtad från försäljningar av skogsfastigheter på öppna marknaden i södra Sverige förmedlade av specialiserade skogsmäklare inom företagen Smålandsgårdar, Skillingskog, Din Skogsbyrå, Skogsmark, Skog & Lantbruk, Gårdsbyrån samt Gård & Skog.
(Klicka för större bild)

Att utlåningsräntorna är rekordlåga påverkar förstås efterfrågan och därmed prisbild. Tillsammans med en rörlig aktiemarknad gör det investeringar i fast egendom attraktiva, resonerar Kjell Antonsson.
– Dessutom är marknaden för skogsråvara gynnsam i södra Sverige. En hög dollarkurs blir motor i virkeskonjunkturen.
Spelar de mjuka värdena större roll än tidigare?
– Ja, redan 2005 hände något. Priserna förväntades sjunka efter Gudrunstormen, men det blev tvärtom. Skog och jakt blev populärt.
Vad höjer priset?
– Närheten till arbete och samhällsservice påverkar prisnivån på mindre fastigheter. Även utsikt, en sjö, möjligheter till jakt och fiske får folk att lätta på plånboken. Bra arrondering ger goda jaktmöjligheter och betingar höga priser.
Vilka köper och säljer?
– Säljarna är 60 till 65 år och köparna tio år yngre. Omloppstiden på en fastighet brukar vara 30 till 40 år, men det är vanligare nu än förr att man säljer efter tio år. De yngre har sällan råd, men generationsskiftena ökar, de är en bra möjlighet för yngre att förvärva skog.
Får man inte låna?
– Jo, men banken tittar på belåningsvärdet. De drar bort all avverkningsklar skog – den anses vara en risk. Om den blåser ner eller avverkas överbelånas fastigheten. Dessutom vill de ha en marginal på 25 procent på sina bottenlån. Detta gör att du måste finansiera nästan hälften av köpeskillingen själv.
Är det lättare att få låna om man köper skog som inte är avverkningsklar?
– Ja, det är lättare att få lånelöfte på skog som är 40 till 50 år gammal. Den ger dessutom bäst avkastning. Du får vänta drygt tjugo år på att avverka, men gallringarna börjar ge inkomst och alla stora, kostsamma åtgärder är gjorda.

SKOGEN 3/2016

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb