Prisad förebild blev ledare av slump

Bild för Teresia Borgman Written by Teresia Borgman On the
Ett sms fick Johanna From att ta steget och bli chef. I dag är hon Silverkvist­belönad ledare och förebild som uppmuntrar andra. Via sms, bland annat.

Johanna FromJohanna From får Silverkvisten för sina ”synnerligen värdefulla insatser för skogsbruket”. Foto: Teresia Borgman

Annons
Annons

Att bli chef hade aldrig varit Johanna Froms ambition, men ett litet sms skulle komma att ändra på det när en kollega uppmuntrade henne att söka tjänsten som enhetschef.

– Det var då polletten ramlade ner. Jag hade aldrig sökt tjänsten annars. Det var en aha-upplevelse att det inte är självklart att en medarbetare själv inser att hon passar för en ny roll eller arbetsuppgift. Då är det viktigt att man som medarbetare stöter på, tipsar, pushar!

Vilka egenskaper tror du att personen såg hos dig?
– Svårt att säga, men jag tror att jag bidrar i en grupp med att skapa tydlighet inför beslut. Jag känner mig obekväm när jag inte fullt förstår det som diskuteras. Då ställer jag de där frågorna som andra sitter och funderar på.

– Det är också viktigt att ha roligt på jobbet och känna att man kan vara sig själv så att alla vågar ställa de där frågorna. Jag tror att jag bidrar till en tillåtande och trygg tillvaro på jobbet.
Johanna From är uppvuxen på en skogsgård i Älmhults kommun. Hon studerade på biologlinjen med naturgeografisk inriktning i Umeå och arbetade sedan som forskningsassistent. De senaste 22 åren har hon arbetat på olika positioner inom Skogsstyrelsen.

På fritiden tycker hon om att läsa och ofta blir det böcker med människor i fokus, som biografier eller ledarskapslitteratur. Hon har just läst en bok i den sistnämnda kategorin som gjorde intryck på henne.
– Den heter Omgiven av idioter och jag visade den för min ledningsgrupp efter vårt senaste möte, säger hon och skrattar. Titeln låter ju hemsk, men boken ger intressanta perspektiv på hur olika vi är som människor.
– Ju mer man förstår vad som är driv­kraften för en människa och vad som kan kännas motigt, desto lättare blir det att leda och se vad det är för arbetsuppgifter eller fokus man ska föreslå för den medarbetaren.

Hon berättar att hon blev överraskad och hedrad över att få Föreningen Skogens utmärkelse Silverkvisten.
– Jag tog särskilt till mig den delen i ­motiveringen som handlade om att jag som chef i en mansdominerad värld kan vara en förebild för andra kvinnor att våga söka sig till att jobba inom skogssektorn och kanske också chefstjänster. Det tycker jag är oerhört hedrande.
Hur gör du för att locka andra kvinnor att söka sig till skogsbranschen?
– Jag skickar sms. När det dyker upp en tjänst så tar jag den lilla obekvämheten att stöta på och förklara varför jag tycker att den personen ska söka. Man ska utmana sig själv och sträcka sig lite längre än vad man precis når med fingertopparna, det är då man växer. Ibland behövs en liten påstötning för att man ska våga sträcka sig upp.

JOHANNA FROM
Ålder: 50 år.
Familj: Olga och Tekla, 17 år, David, 15 år och Erik, 49 år.
Bor: I Kolmårdenskogen mellan Norrköping och Katrineholm.
Arbetar: Regionchef, Skogsstyrelsens region Syd.
Utbildning: Naturgeograf, Umeå universitet.
Hobby: Böcker, dokumentärer, uteliv i dess rätta bemärkelse, hönsen.
Bästa skogsminnet: Alla fina samtal om skog och skogsbruk med min pappa.
Motto: ”Döm aldrig någon innan du gått en mil i hans mockasiner”.

SKOGEN 11/2015

 

Publicerad:
Bild för Teresia Borgman
Teresia Borgman
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Annons
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Bara el när Jämtkraft röjer

   I Jämtland röjs just nu ledningsgator för första gången helt och hållet med eldrift. Det innebär förstås fördelar för miljön, men kanske framför allt för personalen.
 • Annons
 • Virkesstudion #37 – Vad har hänt under sommaren?

  Kategorier: Virkesstudion #37
  I dagens avsnitt av Virkesstudion sammanfattar Carl Johan Moberg och Per Hedberg den händelserika sommaren.
 • Framtiden enligt Biometria

  På virkesmätningsorganisationen Biometria finns en avdelning för innovation och teknikutveckling som heter Biometria Labs och som nyligen har presenterat sin första trendspaning. 
 • Annons