Pris till forskning som höjde träbyggandet

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Birgit Östman
Birgit Östman lyckades tillsammans med andra internationella forskare hitta gemensamma metoder att föruse hur brand sprider sig i trä. Foto: Karin Lepikko
Birgit Östman har utsetts till årets mottagare av Greve Carl Bernadottes Skogspris. Birgit får priset för att hon har varit starkt drivande i det arbete som gjorde att byggreglerna blev materialneutrala. Därigenom fick trä ett genombrott i stora byggnader.

Den 12 april tar hon emot priset av H.M. Konung Carl XVI Gustaf under Skogsnäringsveckans invigningsdag.

Annons
Annons

Flervåningshus med trästomme tar fart. Trästommar är ideala för industriellt byggande med hög kvalitet. De har visat sig vara kostnadseffektiva och bidrar till minskade utsläpp av koldioxid.

Men föråldrade brandskyddsregler hindrade ända fram till 1994 att byggnader över två våningar byggdes med en bärande stomme av trä. Birgit Östman var starkt drivande i det forsknings- och utvecklingsarbete som ledde till att reglerna blev funktionsbaserade och materialneutrala. Därigenom fick trä ett genombrott i stora byggnader.

Den forskning och utveckling som Birgit drivit har dessutom lett fram till att Svenska företag som bygger med trästomme idag har en världsledande position.

– Det är oerhört hedrande att få priset, säger Birgit och tillägger: det är extra smickrande att jag är den första kvinnan genom tiderna.

Under senare tid har hon dessutom samlat teoretiskt och praktiskt kunnande i ett stort FoU-program som utvecklat byggandet genom god hantering av akustik och vibrationer i lätta byggnadskonstruktioner.

Som hängiven och samlande kraft, framstående forskare och god mentor har Birgit Östman gjort stora insatser för att vi i Sverige och världen bygger allt mer klimat- och människovänligt i trä.

Föreningen Skogens styrelse har i uppdrag att dela ut Greve Carl Bernadottes skogspris till person som gjort det svenska skogsbruket utomordentliga tjänster. Priset består av en medalj och ett penningbelopp.

 

Publicerad:
 • Forskning gör träskivor vänligare och tåligare

  Två projekt vid Linneuniversitet ska göra träfiberskivor mer miljövänliga och återvinningsbara. Dessutom ska de stå emot väta bättre.
 • Annons
 • Skogsfond Baltikum ökar förvärvstakten

  Skogsfond Baltikum expanderar. Just nu pågår en nyemission i syfte att genomföra ytterligare skogsförvärv i Lettland och Litauen.
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Annons
 • Vilt i Skogspodden

  Nu finns avsnitt 68 av Skogspodden ute och där pratas en hel del viltbete och tall.
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons