KRONPRINSTALLEN.

Prinsplantan blev kunglig tall

4 augusti 2016 För precis 50 år sedan planterade en prins en planta på ett hygge i Jämtland. I dag har den vuxit upp till en stor tall och prinsen har blivit kung.

Prinsplantan blev kunglig tall

Dåvarande kronprinsen sätter tallplantan som levererades från SCA:s egen plantskolan i Lögdö. Dåvarande kronprinsen sätter tallplantan som levererades från SCA:s egen plantskolan i Lögdö.
Foto: SCAPå mindre än tio år förvandlades det tidigare så personalintensiva skogsarbetet till att i mitten av sextiotalet till stora delar vara helmekaniserat. I mekaniseringens kölvatten blev de avverkade ytorna fler och större. För att återbeskoga dem krävdes kraftigt ökad plantering och 1966 konstaterade SCA att man snart skulle nå 200 miljoner satta skogsplantor. 
Det skulle naturligtvis uppmärksammas. Nuvarande kung Carl XVI Gustaf, då kronprins, bjöds in till en traktavverkning i närheten av byn Överammer i Jämtland för att sätta den historiska skogsplantan.
Att det var i just Jämtland var inte någon händelse. Eftersom kronprinsen bar titeln hertig av Jämtland blev det ett smart pr-trick för både SCA och hovet.

Tillsammans för god skogsvård sedan 1882,  bli medlem i Föreningen Skogen du också!  Klicka här

En som var på plats är Ingemar Karlsson som vid den här tiden var anställd på SCA och bosatt i Överammer.
– Att plantera på det nyss avverkade området var ju lika ovanligt då som i dag, men SCA gjorde ett undantag. Man hade gjort i ordning ett litet område och där, till ackompanjemang av smattrande kameror, satte kronprinsen en liten tall med bar rot. Jag stod alldeles intill och tittade på när han hackade en ruta och satte ner plantan i jorden. Och i dag, 50 år senare, är det just det trädet man kallar Kronprinstallen.
Inte bara trädets namn ­minner om händelsen.
– Och förresten, namnet på avverkningsytan blev ju snabbt tämligen givet, säger Ingemar Karlsson med ett gott skratt.

Kronprisen håller i motorsåg.Se men inte såga. Av säkerhetsskäl fick inte den då tjugoårige prinsen hantera motorsågen.
Foto: SCABeståndet som avverkades var blandat. Kronprinsytan – som den kom att kallas – var en av de första större avverkningarna där hela den då hypermoderna mekaniseringskedjan med helstamslunning och stationär kvistningsmaskin tillämpades. Ingemar Karlsson berättar att tre till fyra huggare fällde och en Timberjack-maskin lunnade de avverkade helstammarna med kvist och allt till kvistningsmaskinen Skruven som stod på en plan några hundra meter bort.

– Namnet var passande, då trädstammarna under kvistningsprocessen liksom skruvades ­igenom den enorma maskinen. Kvisthögarna i omgivningarna var gigantiska och imponerade på kronprinsen, minns Ingemar Karlsson.
Han kommer också ihåg ett litet upptåg från en av huggarna.
– Hjalmar Westman, en riktig humorist och spjuver, räckte motorsågen till prinsen, men han fick bara lägga handen på handtaget, inte ta sågen. Fast han så gärna ville. Det sade någon ifrån, minns jag. Förmod­ligen var det en säkerhetsansvarig. 

SKOGEN 6-7/2016

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb