Populär pionjär prisad

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Jonas Skyttmo
Jonas Skyttmo fick ta emot Silverkvisten vid före­ningens Höstexkursion i Jämtland i september. Foto: Gunno Rask
SILVERKVIST. Jonas Skyttmo själv må ha varit uppriktigt överraskad över utmärkelsen, men publiken vid utdelningen var knappast i chock. ”Välförtjänt”, hördes en röst och det var många som höll med.

Två saker går som en röd tråd genom maskinentreprenören Jonas Skyttmos yrkesliv: Han är tidigt ute och han skapar lönsamhet. I slutet av 1980-talet var han bland de första att satsa på markberedning. Under åren har han drivit utvecklingen av utrustning och uppföljning. På avverkningssidan gick han i bräschen för att utveckla självstyrande maskinlag. 

Annons
Annons

SilverkvistenJonas Skyttmo
Ålder: 53 år.
Bor: Östersund.
Familj: Sambo Maria och två barn hemma, Calle 6 och Stella 8 år, samt två som har lämnat boet, Nina 24 och Ann 26 år.
Yrke: Har jobbat i och med skogen i eget företag i hela sitt yrkesverksamma liv.
Utbildning: Verkstads­tekniskt gymnasium.
Bland intressena: Whisky.
Okänd talang: Har ått i handicap i golf.
Och under arbetets gång har han skapat lönsamhet i sitt eget företag Skyttmo skogs­entreprenad – så pass att han har kunnat utveckla Forest Link, ett system för kommunikation mellan maskinägare, skogsbolag och förare. Det används i dag av cirka tusen personer och i 300 maskiner.
Han har inget uttömmande svar på varför han lyckas få lönsamhet i en bransch där just detta oftast är ett problem.
– Vi jobbar mycket med markberedning och vi gör det bra, säger han kort. 
 Att Jonas Skyttmo är en ovanligt driftig person kan ha med saken att göra. Han engagerar sig, både inom det egna bolaget och Forest Link. 

Arbetsmiljö är en käpphäst för Jonas. Han våndas uppenbart över en tragisk olycka som inträffade i bolaget för ett par år sedan när en medarbetare omkom. Han vill att allt görs för att undvika en upprepning.
– Hos oss ska allt göras enligt regelverket, säger han allvarligt.
Att det pratas mycket arbetsmiljö i dag tycker han är bra, men han beklagar sam­tidigt att det har ”tagit sådan tid”. 
– Det är ganska typiskt att man först ­dämpade lasset i skogsmaskinen och sedan förarhytten. Visst är det bra att skydda ­lasten, men det viktigaste är ju trots allt att kroppen håller.
Han beklagar – kanske lite oväntat – lojaliteten i branschen. Den gör nämligen att personalomsättningen bland maskinförare blir för låg.
– Man hamnar hos en entreprenör och stannar där, lite oavsett hur det är. Det här gör att de arbetsgivare som verk­ligen satsar på en god och stimulerande arbetsmiljö inte får det gensvar de förtjänar när de annonserar efter folk.

Jonas Skyttmo fick Föreningen Skogens utmärkelse Silver­kvisten för att han är innovativ både som entreprenör och företagsledare. Han säger att han har fått mycket uppmärksamhet från folk i branschen som läst om priset, men själv hade han verkligen inte en aning om att han var tilltänkt.
– När priset tillkännagavs på exkursionsmiddagen kom jag just från baren med en drink i varje hand. Jag var helt oförberedd!

Det här är Forest Link
Forest Link är ett planerings- och uppföljningssystem för markberedning och avverkning utvecklat av Jonas Skyttmo. Det vänder sig till skogsmaskinägare och uppdragsgivare. I funktionerna ingår att man på distans kan se maskinerna på en karta, vilket objekt de arbetar på och vad de producerar. 
Systemet innehåller även fakturering, tid­redovisning, arbetsmiljörutiner med mera. 
För Jonas Skyttmo är det viktigt att programmet är bakåtkompatibelt – det vill säga att det fungerar med alla maskiner, oavsett fabrikat och årsmodell. 
– Det ska gå att byta både maskinfabrikat och uppdragsgivare med bibehållen information, säger han.

SKOGEN 11/2016

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons
 • Jacob Edlund, Biometria

  Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

  MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.
 • Baltspecial i Virkesstudion 

  I avsnitt 17 av Virkesstudion står den baltiska virkesmarknaden i fokus.
 • Annons