Populär pionjär prisad

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Jonas Skyttmo
Jonas Skyttmo fick ta emot Silverkvisten vid före­ningens Höstexkursion i Jämtland i september. Foto: Gunno Rask
SILVERKVIST. Jonas Skyttmo själv må ha varit uppriktigt överraskad över utmärkelsen, men publiken vid utdelningen var knappast i chock. ”Välförtjänt”, hördes en röst och det var många som höll med.

Två saker går som en röd tråd genom maskinentreprenören Jonas Skyttmos yrkesliv: Han är tidigt ute och han skapar lönsamhet. I slutet av 1980-talet var han bland de första att satsa på markberedning. Under åren har han drivit utvecklingen av utrustning och uppföljning. På avverkningssidan gick han i bräschen för att utveckla självstyrande maskinlag. 

Annons
Annons

SilverkvistenJonas Skyttmo
Ålder: 53 år.
Bor: Östersund.
Familj: Sambo Maria och två barn hemma, Calle 6 och Stella 8 år, samt två som har lämnat boet, Nina 24 och Ann 26 år.
Yrke: Har jobbat i och med skogen i eget företag i hela sitt yrkesverksamma liv.
Utbildning: Verkstads­tekniskt gymnasium.
Bland intressena: Whisky.
Okänd talang: Har ått i handicap i golf.
Och under arbetets gång har han skapat lönsamhet i sitt eget företag Skyttmo skogs­entreprenad – så pass att han har kunnat utveckla Forest Link, ett system för kommunikation mellan maskinägare, skogsbolag och förare. Det används i dag av cirka tusen personer och i 300 maskiner.
Han har inget uttömmande svar på varför han lyckas få lönsamhet i en bransch där just detta oftast är ett problem.
– Vi jobbar mycket med markberedning och vi gör det bra, säger han kort. 
 Att Jonas Skyttmo är en ovanligt driftig person kan ha med saken att göra. Han engagerar sig, både inom det egna bolaget och Forest Link. 

Arbetsmiljö är en käpphäst för Jonas. Han våndas uppenbart över en tragisk olycka som inträffade i bolaget för ett par år sedan när en medarbetare omkom. Han vill att allt görs för att undvika en upprepning.
– Hos oss ska allt göras enligt regelverket, säger han allvarligt.
Att det pratas mycket arbetsmiljö i dag tycker han är bra, men han beklagar sam­tidigt att det har ”tagit sådan tid”. 
– Det är ganska typiskt att man först ­dämpade lasset i skogsmaskinen och sedan förarhytten. Visst är det bra att skydda ­lasten, men det viktigaste är ju trots allt att kroppen håller.
Han beklagar – kanske lite oväntat – lojaliteten i branschen. Den gör nämligen att personalomsättningen bland maskinförare blir för låg.
– Man hamnar hos en entreprenör och stannar där, lite oavsett hur det är. Det här gör att de arbetsgivare som verk­ligen satsar på en god och stimulerande arbetsmiljö inte får det gensvar de förtjänar när de annonserar efter folk.

Jonas Skyttmo fick Föreningen Skogens utmärkelse Silver­kvisten för att han är innovativ både som entreprenör och företagsledare. Han säger att han har fått mycket uppmärksamhet från folk i branschen som läst om priset, men själv hade han verkligen inte en aning om att han var tilltänkt.
– När priset tillkännagavs på exkursionsmiddagen kom jag just från baren med en drink i varje hand. Jag var helt oförberedd!

Det här är Forest Link
Forest Link är ett planerings- och uppföljningssystem för markberedning och avverkning utvecklat av Jonas Skyttmo. Det vänder sig till skogsmaskinägare och uppdragsgivare. I funktionerna ingår att man på distans kan se maskinerna på en karta, vilket objekt de arbetar på och vad de producerar. 
Systemet innehåller även fakturering, tid­redovisning, arbetsmiljörutiner med mera. 
För Jonas Skyttmo är det viktigt att programmet är bakåtkompatibelt – det vill säga att det fungerar med alla maskiner, oavsett fabrikat och årsmodell. 
– Det ska gå att byta både maskinfabrikat och uppdragsgivare med bibehållen information, säger han.

SKOGEN 11/2016

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Annons
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Bara el när Jämtkraft röjer

   I Jämtland röjs just nu ledningsgator för första gången helt och hållet med eldrift. Det innebär förstås fördelar för miljön, men kanske framför allt för personalen.
 • Annons
 • Virkesstudion #37 – Vad har hänt under sommaren?

  Kategorier: Virkesstudion #37
  I dagens avsnitt av Virkesstudion sammanfattar Carl Johan Moberg och Per Hedberg den händelserika sommaren.
 • Framtiden enligt Biometria

  På virkesmätningsorganisationen Biometria finns en avdelning för innovation och teknikutveckling som heter Biometria Labs och som nyligen har presenterat sin första trendspaning. 
 • Annons