Poppeln sticker upp

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Poppel seglar upp som en alternativ råvara till massaindustrin. För Södra är den ett välkommet tillskott när aspen tryter. Den som odlar snabbväxaren kan därmed få bättre betalt än om man säljer den som energived. Anders Ekstrand som är lövskötselexpert vid Södra skogsägarna tror poppeln har framtiden för sig.

Vid massafabriken Södra Cell i Mörrum tillverkas så kallad dissolvingmassa. Det är en råvara som växer i be­tydelse i takt med att textil­industrin vill byta ut den ­miljöbelastande bomullsfibern mot mer hållbar cellulosa.

Annons
Annons

Anders EkstrandAnders Ekstrand– Ett perfekt recept för textil­massa är 60 procent björk, 20 procent bok och 20 procent asp. Kruxet är bara att det inte finns tillräckligt med asp, berättar Anders Ekstrand som är löv­skötselexpert vid Södra skogsägarna.

Tanken föddes på att testa poppel, trots att trädets stora bruna kärna har väckt visst tvivel.

– Det visade sig att poppel i allt väsentligt påminde om aspen vid massaframställning. Den bruna kärnan var inte så knepig som många befarat. Den kräver något mer blekning än asp, men faktum är att den inte ser så mörk ut när den är kokad och torkad.

Anders Ekstrand tror att poppeln har framtiden för sig. 

– Våra kunder inom textilindustrin vill byta ut 50 procent av bomullsfibern mot annan fiber. Någonstans måste råvaran tas. Hur vi konsumerar kläder säger ganska mycket om möjligheterna, säger han.

Läs mer i temat "Virkesaffären: Massaved" i senaste SKOGEN 2/2020.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer
 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Väntad nedgång för Sveaskog

  Kategorier: Sveaskog
  Sveaskogs operativa rörelseresultat sjönk med 28 procent för årets nio första månader jämfört med samma period förra året.
 • Annons
 • Sänkt rörelseresultat men ökade leveranser för Mellanskog

  Kategorier: Mellanskog
  När Mellanskog summerar årets tre första kvartal syns en ökning i omsättning och leveranser men ett minskat rörelseresultat.
 • Minusresultat för Norra Skog

  Kategorier: Norra Skog
  Nybildade Norra Skog belastades med omstruktureringskostnader och gjorde en förlust på 33 miljoner före skatt.
 • Annons
 • Kraftigt resultatfall för Södra

  Kategorier: Södra
  Lägre priser på avsalumassa tyngde Södras kvartalsresultat. Detta trots högre leveransvolymer av huvudprodukterna jämfört med i fjol.
 • Ungskogsröjning ökar

  Allt större areal sköts i den brukade skogen. Det gäller framför allt genom röjning. Plantering ökar också, men knappast med contortatall som dalar i popularitet.
 • Annons