Poppeln sticker upp

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Poppel seglar upp som en alternativ råvara till massaindustrin. För Södra är den ett välkommet tillskott när aspen tryter. Den som odlar snabbväxaren kan därmed få bättre betalt än om man säljer den som energived. Anders Ekstrand som är lövskötselexpert vid Södra skogsägarna tror poppeln har framtiden för sig.

Vid massafabriken Södra Cell i Mörrum tillverkas så kallad dissolvingmassa. Det är en råvara som växer i be­tydelse i takt med att textil­industrin vill byta ut den ­miljöbelastande bomullsfibern mot mer hållbar cellulosa.

Annons
Annons

Anders EkstrandAnders Ekstrand– Ett perfekt recept för textil­massa är 60 procent björk, 20 procent bok och 20 procent asp. Kruxet är bara att det inte finns tillräckligt med asp, berättar Anders Ekstrand som är löv­skötselexpert vid Södra skogsägarna.

Tanken föddes på att testa poppel, trots att trädets stora bruna kärna har väckt visst tvivel.

– Det visade sig att poppel i allt väsentligt påminde om aspen vid massaframställning. Den bruna kärnan var inte så knepig som många befarat. Den kräver något mer blekning än asp, men faktum är att den inte ser så mörk ut när den är kokad och torkad.

Anders Ekstrand tror att poppeln har framtiden för sig. 

– Våra kunder inom textilindustrin vill byta ut 50 procent av bomullsfibern mot annan fiber. Någonstans måste råvaran tas. Hur vi konsumerar kläder säger ganska mycket om möjligheterna, säger han.

Läs mer i temat "Virkesaffären: Massaved" i senaste SKOGEN 2/2020.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer
 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Annons
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Sveaskog höjer massavedspriser

  Nu höjer Sveaskog priserna på virke för andra gången i år.
 • Annons