Poppeln sticker upp

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Poppel seglar upp som en alternativ råvara till massaindustrin. För Södra är den ett välkommet tillskott när aspen tryter. Den som odlar snabbväxaren kan därmed få bättre betalt än om man säljer den som energived. Anders Ekstrand som är lövskötselexpert vid Södra skogsägarna tror poppeln har framtiden för sig.

Vid massafabriken Södra Cell i Mörrum tillverkas så kallad dissolvingmassa. Det är en råvara som växer i be­tydelse i takt med att textil­industrin vill byta ut den ­miljöbelastande bomullsfibern mot mer hållbar cellulosa.

Annons
Annons

Anders EkstrandAnders Ekstrand– Ett perfekt recept för textil­massa är 60 procent björk, 20 procent bok och 20 procent asp. Kruxet är bara att det inte finns tillräckligt med asp, berättar Anders Ekstrand som är löv­skötselexpert vid Södra skogsägarna.

Tanken föddes på att testa poppel, trots att trädets stora bruna kärna har väckt visst tvivel.

– Det visade sig att poppel i allt väsentligt påminde om aspen vid massaframställning. Den bruna kärnan var inte så knepig som många befarat. Den kräver något mer blekning än asp, men faktum är att den inte ser så mörk ut när den är kokad och torkad.

Anders Ekstrand tror att poppeln har framtiden för sig. 

– Våra kunder inom textilindustrin vill byta ut 50 procent av bomullsfibern mot annan fiber. Någonstans måste råvaran tas. Hur vi konsumerar kläder säger ganska mycket om möjligheterna, säger han.

Läs mer i temat "Virkesaffären: Massaved" i senaste SKOGEN 2/2020.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer
 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Ny simulator ska ge äkta skogskänsla

  Ponsse har tagit fram en helt ny simulator för skogsmaskinoperatörer. "Utbildningsmiljön känns som att vara ute i skogen", enligt maskintillverkaren.
 • Annons
 • Nya borren berättar mer

  Den elektroniska tillväxtborren ger mer information än den traditionella, men mindre ingrepp i trädet. För dyr för gemene man, troligen, men mycket användbar för forskningen.
 • Ikea presenterar ny skogsagenda

  Ikea lanserar en ny global skogsagenda. Möbelföretaget säger sig vilja göra ansvarsfullt skogsbruk till norm över hela världen -  och inte bara i skogar där de hämtar sitt råmaterial.
 • Annons
 • Prislyft för skogsmark under pandemiåret

  Kategorier: skogspriser, virkesmarknad
  Priset på skogsmark ökade med i genomsnitt 4,1 procent under 2020 och nådde rekordnivåer, enligt fastighetsmäklaren Ludvig och Co. Störst var prisökningen i fjällnära områden.
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons