Ponsse tog marknadsandelar

4 mars 2008 Tvärtemot vad många branschbedömare trodde, ökade nyregistreringen av skogsmaskiner i Sverige kraftigt under 2007. Antalet sålda skotare steg med närmare 28 procent.

– Försäljningen var till och med större än under Gudrunåret 2005, säger Per Jonsson, projektledare för skogsmässorna på Elmia. Det stora suget efter nya maskiner syntes redan på mässan SkogsElmia i början av sommaren. Visserligen uteblev flera av de stora maskintillverkarna, men samtliga genomförde egna aktiviteter över hela landet för att möta efterfrågan.

Det är bara skotarstatistiken som är offentlig, eftersom dessa fordon även körs på väg och registreras hos Vägverket. Tidigare har försäljningen av skotare och skördare följts åt och inget motsäger att så var fallet även under 2007.

Av statistiken framgår att sex fabrikat svarar för hela försäljningen av skotare. Störst är John Deere med 167 sålda maskiner, en ökning med drygt 27 procent jämfört med 2006. Därefter följer Komatsu (Valmet) med 99 vilket är drygt 30 procent mer. Tredjeplatsen tillfaller Rottne med 47 sålda och 27 procents ökning.

Så långt är styrkeförhållandena oförändrade. Raketen i statistiken är finska Ponsse, som var en sällsynt fågel i svenska skogar fram till 2005. När entreprenörerna ropade efter maskiner, kunde Ponsse leverera och sålde 21 skotare. Året efter sjönk försäljningen till 17 för att öka med över 76 procent till 30 registrerade skotare under 2007.

Mer än efter Gudrun
Gremo håller ställningarna och levererade 25 skotare, vilket är en ökning med 25 procent. Den enda tillverkare inte ökade sin försäljning var EcoLog som minskade med 17 procent till 14 sålda skotare under 2007.
Den stora överraskningen i statistiken är totalvolymen. Efter Gudrun 2005 såldes 353 skotare, ett rekord som många trodde var oslagbart. Det slogs redan 2007 och den nya toppnoteringen lyder 382 nyregistrerade skotare.

Källa: Stregi

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Tomas Frisk är ny chef för skog på WWF
SkogenJobb