Politiker visar sina skogsjag

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
HÖSTEXKURSION Det blir politikertätt på Föreningen Skogens och Svenska kyrkans exkursion i september. SKOGEN har fått några av dem att svara på några väl valda ­frågor.

1. Vem eller vad har format din syn på skogspolitik?
2. Bästa skogsminnet? 
3. Handen på hjärtat: Vilken fråga vill du inte ha på Höstexkursionen?

Annons
Annons

Eskil ErlandssonEskil ErlandssonESKIL ERLANDSSON (C)

1. – Jag har blivit inspirerad av min familj och grannar hemma i Småland. Av dem lärde jag mig värdet av hållbart skogsbruk.
2.  – Det finns många stora skogsminnen, men det allra största var när jag som barn fick lära mig av min far att med en morakniv göra en visselpipa av en rönnslya.
3.  – Varför jag har så mycket gran på min skogsfastighet (skratt).

 

Stina BergströmStina BergströmSTINA BERGSTRÖM (MP)

1. – Från början en pappa som älskade skog och friluftsliv. Sedan upplevelsen av hur naturskogarna, som jag blev så förälskad i när jag flyttade till Värmland för snart 40 år sedan, har förvandlats till kalhyggen och granplantage. 
2.  – Oj, det är så många fina minnen. Men premiärskogsturen med den förstfödda i sele på magen för 28 år sedan var magisk. Det var brittsommar och så vackert. Och stort att få amma sitt barn i vår egen fina gamla skog. Ett annat fint minne är dagarna i Lübecks skogar förra våren tillsammans med skogsägare och skogsentreprenörer, då vi studerade och diskuterade hyggesfritt skogsbruk.
3.  – Om jag vill ha pulverkaffe. I skogen ska man dricka kokkaffe!

 

Birger LahtiBirger LahtiBIRGER LAHTI (V)

1. – Erfarenheten av 30 år i skogsyrket har ­format min syn på skogspolitiken.
2.  – Jag har många fina minnen från skogen och har svårt att välja, men ett bland de ­främsta är nog första tjädertuppen som jag fick skjuta till en trädskällare i mina absolut första jakter tillsammans med min far.
3.  – Är inte rädd för några, egentligen, men oschysta frågor vill man ju undvika. 

 

Isak FromIsak FromISAK FROM (S)

1. – I huvudsak egna upplevelser som skogs­ägare under 30 år samt samtal med andra skogsägare. På senare tid har även forskningen stärkt mig i min syn.
2.  – Jag är uppväxt i skogen, jag har många bra minnen från tidiga barnsben till nu.
3. – Vet inte.

 

 

SKOGEN 6-7/2017

 

 

Publicerad:
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Annons
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons