Politiker visar sina skogsjag

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
HÖSTEXKURSION Det blir politikertätt på Föreningen Skogens och Svenska kyrkans exkursion i september. SKOGEN har fått några av dem att svara på några väl valda ­frågor.

1. Vem eller vad har format din syn på skogspolitik?
2. Bästa skogsminnet? 
3. Handen på hjärtat: Vilken fråga vill du inte ha på Höstexkursionen?

Annons
Annons

Eskil ErlandssonEskil ErlandssonESKIL ERLANDSSON (C)

1. – Jag har blivit inspirerad av min familj och grannar hemma i Småland. Av dem lärde jag mig värdet av hållbart skogsbruk.
2.  – Det finns många stora skogsminnen, men det allra största var när jag som barn fick lära mig av min far att med en morakniv göra en visselpipa av en rönnslya.
3.  – Varför jag har så mycket gran på min skogsfastighet (skratt).

 

Stina BergströmStina BergströmSTINA BERGSTRÖM (MP)

1. – Från början en pappa som älskade skog och friluftsliv. Sedan upplevelsen av hur naturskogarna, som jag blev så förälskad i när jag flyttade till Värmland för snart 40 år sedan, har förvandlats till kalhyggen och granplantage. 
2.  – Oj, det är så många fina minnen. Men premiärskogsturen med den förstfödda i sele på magen för 28 år sedan var magisk. Det var brittsommar och så vackert. Och stort att få amma sitt barn i vår egen fina gamla skog. Ett annat fint minne är dagarna i Lübecks skogar förra våren tillsammans med skogsägare och skogsentreprenörer, då vi studerade och diskuterade hyggesfritt skogsbruk.
3.  – Om jag vill ha pulverkaffe. I skogen ska man dricka kokkaffe!

 

Birger LahtiBirger LahtiBIRGER LAHTI (V)

1. – Erfarenheten av 30 år i skogsyrket har ­format min syn på skogspolitiken.
2.  – Jag har många fina minnen från skogen och har svårt att välja, men ett bland de ­främsta är nog första tjädertuppen som jag fick skjuta till en trädskällare i mina absolut första jakter tillsammans med min far.
3.  – Är inte rädd för några, egentligen, men oschysta frågor vill man ju undvika. 

 

Isak FromIsak FromISAK FROM (S)

1. – I huvudsak egna upplevelser som skogs­ägare under 30 år samt samtal med andra skogsägare. På senare tid har även forskningen stärkt mig i min syn.
2.  – Jag är uppväxt i skogen, jag har många bra minnen från tidiga barnsben till nu.
3. – Vet inte.

 

 

SKOGEN 6-7/2017

 

 

Publicerad:
 • Höjda sågtimmerpriser i hälften av kommunerna

  Massavedspriserna sänktes i flera regioner medan sågtimmerpriserna höjdes i i 139 av landets 290 kommuner. Så summeras september av Virkesbörsen.
 • Annons
 • Fredrik Munter

  Utdelning kan utebli

  MELLANSKOG. Pandemin satte stopp för den utlovade vinst­delningen till medlemmarna, men en ny timmerpremie är ett led i arbetet för ökad medlemsnytta i landets kanske besvärligaste virkesområde.
 • Fjällnära ersättningsärenden prioriteras

  Skogsstyrelsen lovar att skyndsamt slutföra hundra pågående ersättningsärenden rörande fjällnära skog.
 • Annons
 • Matts Rolander

  Hållbar skog – bra reklam

  På brandområdet i Västmanland växer det nu så det knakar och Matts Rolander som är Skogsstyrelsen regionala viltsamordnare i Svealand ser ett stort röjningsbehov i tallungskogen. 
 • ”Skogsindustrin föröder svensk natur och våra barns framtid”

  "Skogsindustrierna och politikerna uppvisar en brist på helhetssyn. Det är bråttom att rädda vår natur. Den siste november ska skogspolitiska utredningen lämna sitt betänkande", skriver Peter Lindgren på DN:s insändarsidor och ger förslag på åtgärder.
 • Annons