”Politiker – sätt ett produktionsmål”

7 mars 2019 Politikerna måste bli mer aktiva i dialogen om skogen och konkretisera vad man egentligen vill med skogens framtida nyttjande, säger Tomas Lundmark i "Sista ordet".

Hur mycket ska skogen växa i framtiden? Det är dags för politiken att sätta ett produktionsmål, anser Tomas Lundmark som är professor i skogsskötsel vid SLU.
– Alla förväntningar på skogens bidrag till hållbara material och drivmedel är uppenbarligen betydligt större än vad dagens skogstillväxt kan tillhandahålla uthålligt, säger han.

I hundra år har skogsbruket tack vare aktiv skogsskötsel kunnat öka avverkningen, eftersom tillväxt och virkesförråd hela tiden ökat.
– Men nu har vi ökat den areal som undantagits från virkesproduktion samtidigt som efterfrågan på råvara ökar. Vi har nått en punkt där det blir svårt att långsiktigt öka avverkningen ytterligare om inte tillväxten på den mark som brukas för virkesproduktion också ökar.

Tomas Lundmark, professor i skogsskötsel vid SLUTomas Lundmark, professor i skogsskötsel vid SLUOm marknaden får bestämma kommer råvaran alltid att räcka till, men bara till dem som har bäst betalningsförmåga. Det är inte samma sak som att råvaran räcker till det som politiken vill, påpekar han.
– Politiken måste ta ställning till om man vill se en bioekonomi som bygger på ökad tillgång på råvara eller om man nöjer sig med en bio­ekonomi som bygger på att man gör andra saker än i dag av den råvara som finns. 
– Om man bestämmer sig för att produktionen behöver öka för att göra Sverige till det första välfärdslandet som blir fossilfritt, då är det hög tid att diskutera hur det ska gå till. 

Och då behöver skogsägarna delta i diskussionen, anser han.
– Det är ju skogsägarna som sätter upp målen med den framtida skogsförvaltningen och beslutar om åtgärder. Vi behöver veta: Vilka incitament krävs för att skogsägarna ska tycka att det är intressant att sköta skogen på ett sätt som ger mer tillväxt och ökad avverkning i framtiden?
– Men först: Politikerna måste bli mer aktiva i dialogen om skogen och konkretisera vad man egentligen vill med skogens framtida nyttjande.

Berättat för Karin Lepikko

SKOGEN 2/2019

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Eric är ny på Biometria i södra Sverige
SkogsJobb