Politiker: Lägg ­gärna näsan i blöt

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
”Vi önskade att ett litet fiskben skulle fastna i hans hals.” Mark Levengoods vänliga lilla förbannelse har kanske tagits till även under den senaste tidens miljöpolitiska bombmurkeldebatt. En och annan verkar till och med önska en hel tunna fiskrens i halsen på EU-höjdare, riksdagspolitiker eller stackars myndighetstjänstemän som ska försöka uttolka art- och habitatdirektivets svenska variant. Politikerna borde inte lägga näsan i blöt.

Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN. Prova på 3 nummer för endast 99 kr, klicka här>>Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Prova på 3 nummer för endast 99 kr. Klicka här»
Jo, det borde de. Det blev tydligt när Föreningen ­Skogen i maj för första gången arrangerade Skogens dag i riksdagen, ett möte mellan skogsfolk och politiker. Det finns en fantastisk mängd idéer till konstruktiv skogs­politik – och det handlade inte mycket om bidrag när skogsfolket fick komma med sina förslag.

Annons
Annons

Professor Lena Gustafsson radade upp idéer just på naturvårdens område. Som att anpassa naturvården efter landsände, använda forskningens kunskaper bättre i politiken och fokusera på de viktigaste målen vid varje avverkning: Ska man satsa helhjärtat på rekreation, naturvård eller kulturvård här?

Sveaskogs projektledare Jessica Nordin pekade på hur ett ramverk för handel med skogliga tilläggstjänster skulle kunna utveckla både naturvården, klimatet och turismen. Skogsindustriernas vd Carina Håkansson ­konstaterade att landet behöver en nationell strategi för att införa bioekonomin. Den inför inte sig själv. Börja med krav på hållbarhet i den offentliga upphandlingen. Den omsätter 600 miljarder kronor årligen!

Skogen i Skolans Anna Steinwall påpekade att ung­domarna flyr skogssektorn. En stark skogsnation be­höver ungdomarna. In med skog i läroplanerna! 

Bengt EkBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareProfessor Pelle Gemmel menade att ”marknadens osynliga hand” inte har skapat dagens skogsbruk utan stöd av en stark skogspolitik. Professor Sten Nilsson å sin sida konstaterade att skogsindustrin inte blir stark av bara skogspolitik: Ett land måste vara bäst på det mesta för att bli världsledande inom en industrigren.

Här i SKOGEN kommer vi att återkomma till de många förslagen. Man kan närma sig dessa idéer både från höger och vänster, så fram för politiker som lägger näsan i blöt. Om de gör det på rätt sätt önskar vi dem en härligt välbenad abborre till sommarmiddag.

Och till alla läsare önskar redaktionen en härlig högsommar. Vi firar den genom att ägna det här numret extra mycket åt det ni uttryckligen har önskat att få läsa om.

SKOGEN 6-7/2016

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons
 • Jacob Edlund, Biometria

  Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

  MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.
 • Baltspecial i Virkesstudion 

  I avsnitt 17 av Virkesstudion står den baltiska virkesmarknaden i fokus.
 • Annons