”Politiken avgör hur mycket skog som skyddas”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Viveka Östman.
DEBATT. Hur mycket skog som verkligen ska skyddas är för politiken att lösa, skriver Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist i en replik i DN. Han konstaterar också att olika debattörer väljer olika sätt att beräkna arealen skyddad skog.

Debatten om skogsskydd är polariserad, vilket visas tydligt av de sju professorernas debattartikel och de följande replikerna. Olika debattörer väljer att räkna hur mycket skog som är skyddad på helt olika sätt, vilket gör det svårt att avgöra vilken tolkning som är korrekt.

Annons
Annons

I de sju professorernas debattartikel är grundkravet att pausen i identifieringar av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige ska upphöra omedelbart. Ett argument för det är att ”nyckelbiotoper är i sig ett kostnadseffektivt sätt att skydda rödlistade arter”. Det är, som jag påpekat vid flera tillfällen i debatten, inte korrekt – nyckelbiotoper är i sig inte en skyddsform.

Flera debattörer har krävt att alla skogsbiologiska värdekärnor som i dag är oskyddade ska undantas från skogsbruk. Det är en viktig fråga. Men hur mycket skog som verkligen kan skyddas är ytterst en fråga för politiken att lösa, skriver Herman Sundqvist.

Läs artikeln på DN Debatt

 

 

 

 

Opinion
Publicerad:
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Annons
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons