— Jag har ett stort kontaktnät men har bara hört talas om något enstaka inbrott i kojor. Och inga stölder av diesel under det senaste kvartalet säger Kjell Johansson, K-G Johanssons Skogs AB från Klöverträsk utanför Älvsbyn.
Man kan gott säga att det var han som drog igång projektet Stöldstopp som nu håller tjuvarna på avstånd.
— Nu får det jäklar vara nog, menade Kjell Johansson den morgon för ungefär åtta år sedan när två maskiner var tömda på bränsle, liksom tanken i kojan. När mer än 3000 liter bränsle försvinner vid samma tillfälle är det inte småtjuvar med jeepdunkar som är i farten.
Kjell sökte kontakt med Ulf Sandström, Skogsmaskinförarna. Därefter samlade han olika intressenter; skogsentreprenörer, maskinförare, polis, försäkringsbolag och andra direkt berörda till ett möte i Luleå.
— Det kom cirka 50 entreprenörer och det blev ett riktigt givande möte, minns Kjell.
Idag är kojorna larmade på olika sätt, dieseln är färgmärkt och polisens välkända fordon tittar ofta förbi på avverkningsplatserna när de är i trakten.
Annat var det för tio år sedan. Polisen hade en mycket låg prioritering på att utreda stölderna. Vid ett tillfälle blev två dieseltjuvar upptäckta av en timmerkusk som höll på att lasta. Föraren av timmerbilen hade antecknat bilnumret och gav signalement på tjuvarna, men polisen sade sig inte ha möjlighet att utreda händelsen, berättar Kjell.
— Vi förstod att i första hand måste vi själva försvåra för tjuvarna, berättar Kjell. Den första åtgärden blev en sms-kedja där registreringsnummer på misstänkta bilar samlades. Nästa steg blev färgmärkning av diesel och olika typer av larm i kojorna där även dieseln förvaras.
— Det stora genombrottet kom efter ett tips från polisen i Älvsbyn och Piteå om att löpande meddela dem var vi avverkar. Sedan en tid tillbaka får polisen ett sms med namn på den skogsbilväg vi jobbar vid samt koordinaterna. Då kan de alltså besöka avverkningsplatsen om de har vägarna förbi, säger Kjell Johansson.
När polisen börjar visa sig på oregelbundna tider ute i byarna och på skogsvägarna sprids det snabbt. De långa avstånden gör att tjuvar har gott om tid på sig även om ett larm skulle utlösas. Men risken att polisbilarna kan dyka upp har blivit ett bra komplement till larmen och blåfärg i bränslet.
— Det är synd att inte fler polisdistrikt tar efter Piteås och Älvsbypolisens modell. Jag hoppas att entreprenörer landet runt ska samlas och inleda ett likadant samarbete med sin lokala polis, säger Kjell.
Text och foto: Matts Bildström