Polen skakat av åskstorm

16 augusti 2017 Ett kraftig åskväder med stormvindar har drabbat Polen. Fallande träd orsakade flera dödsfall och många skadade. Preliminära siffror visar på betydande stormfällningar av skog.

Polen skakat av åskstorm

Se filmen över stormfällningarna

Karta över skogsskadornas omfattning i Polen.Karta över stormens framfart med stora skogsskador som följd i Polen.Fem personer har dött i stormen, bland annat två tonårsflickor på ett scoutläger. Minst ett trettiotal skadades.

– Det är en tragedi, konstaterar Jarosław Harhura, chefredaktör för den polska skogsbrukssajten firmylesne.pl.

Han har tagit del av de första preliminära siffrorna över stormfällningarna.

– Utvärdering pågår men vad man vet i dag är att åtminstone 44 600 hektar skog har drabbats och att det handlar om minst 8 miljoner skogskubikmeter som fallit och måste återplanteras, säger han till SKOGEN.

– Historiskt är detta den största katastrofen i våra skogar som vi känner till. Och ännu är sammanställningen inte klar, säger Konrad Tomaszewski, generaldirektör för Polska statliga skogar som äger merparten av landets skogar, till firmylesne.pl.

Polen är skakat av det dramatiska ovädret. Media rapporterar om vindar som var så starka att gravstenar på kyrkogårdar vältes omkull. Hundratusentals hushåll är nu utan el.

Stormfällningar har också gjort många vägar oframkomliga.

En grupp med tjugo campande scouter i Tuchola blev fast i stormen och fick sedan kämpa sig fram kilometer efter kilometer mellan fallande träd för att ta sig i säkerhet, rapporterar Deutsche Welle.

Ovädret pågick mellan den elfte och tolfte augusti.

Läs mer om ovädret

Fler bilder

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb