KULTUR.

Plywood – i går, i dag, i morgon

15 september 2017 Plywood spelade en viktig roll i 1900-talets industriella utveckling och har en plats även i framtiden. I alla fall enligt en pågående utställning i London.

Plywood – i går, i dag, i morgon

Stol i plywoodFormgivaren Grete Jalk har använt formpressad plywood i denna stol från 1963.
Foto: Victoria and Albert MuseumFlygplan, skateboards, racing­bilar, designerstolar, optimist­jollar, hela hus och mycket annat – plywood har haft stor betydelse för utvecklingen av konstruktion och formgivning under framför allt 1900-talet.

Visser­ligen fogade man samman tunna träskivor med motsatt fiberriktning i Egypten redan cirka 2 600 år före Kristus, men det industriella genombrottet kom runt 1870.

Genom att limma samman tunna ark av hyvlat trä får man ett starkt och lätt material som är formbart, flexibelt och billigt att massproducera.

Just flygplanskroppar var ett av de främsta användningsområdena under första halvan av 1900-talet. I mitten av seklet blev materialet särskilt populärt bland modernistiska formgivare som utnyttjade möjligheten att formpressa till exempel möbler.

Alvar Aaltos skiss till den finska paviljongen på världsutställningen i New York 1939, byggd av plywood. Alvar Aaltos skiss till den finska paviljongen på världsutställningen i New York 1939, byggd av plywood.
Foto: Alvar Aalto-museet (Bilden är beskuren.)

Interiör i kurviga former i plywoodInteriör från utställningen Plywood – den moderna världens material på Victoria & Albert Museum.
Foto: Victoria and Albert Museum, LondonJust nu visas en utställning om plywoodens historia, nutid och eventuella framtid på Victoria & Albert Museum i London. ”I dag är plywood populärare än någonsin,” säger utställnings­katalogen.

Teknikens utveckling öppnar för nya typer av produkter och tillverkningsmetoder, till exempel datorstyrd utsågning och även laser.
Korslimmat trä nämns som en besläktad efterföljare med stor framtidspotential.

Baksidan är att den största delen av den plywood som tillverkas i dag har sitt ursprung i ickehållbart skogsbruk och till och med illegal avverkning. Certifieringsinitiativ och andra satsningar försöker ändra på det. 

SKOGEN 8/2017

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb