Nyttig info
På Gröna Jobbs webbsajt kan du hitta bra information om olika jobb i skogen, utbildningar och hur arbetsmarknaden ser ut.
Naturbruksgymnasium
• För skogsintresserade som ska välja gymnasium är naturbruksgymnasiet ett bra val. Är ambitionen att jobba som skogsarbetare eller maskinförare behöver du inte studera vidare efter gymnasiet. Det finns ca 50 naturbruksgymnasier i landet varav 18 har inriktningen skogsbruk. Du kan läsa mer på www.naturbruk.se.
På Dra åt skogen! kan du läsa mer om naturbruksgymnasiet.
Akademisk utbildning
Vill du läsa vidare på universitet eller högskola kan du ta en kandidat (cirka tre år, efter gymnasiet) eller masterexamen (ytterligare två år) och kanske fortsätta med forskarexamen. På SLU i Umeå kan du utbilda dig till jägmästare. Skogsmästarprogrammet finns i Skinnskatteberg.
För att vara säker på att komma in bör du kolla behörighetskraven noga och lägga in de kurser som behövs i en studieplanering med studie- och yrkesvägledaren på ditt gymnasium. Det kan även vara idé att kolla upp att gymnasiet du tänker söka till kan erbjuda de kurser som krävs.
Är det oklart om vad som behövs kan du ringa studievägledningen. Den som har gymnasieutbildning men inte är behörig kan gå ett skogligt basår för att kvalificera sig för skogsmästarprogrammet och ett naturvetenskapligt för jägmästarprogrammet.
• En jägmästare är specialist på skog, natur och skogsbruk. Den femåriga utbildningen ger en stor och bred kompetens och kan leda till jobb som virkesköpare, forskare, skogsförvaltare, jägmästare, produktionsledare, naturvårdshandläggare, skogsvårdskonsulent eller skogsskötselspecialist. Jobben finns ofta hos myndigheter, skogsbolag och skogsägareföreningar.
• En skogsmästare jobbar ofta mera praktiskt med planläggning, eller som lärare, naturvårdare, rådgivare, produktionsledare, virkesköpare eller mäklare. Jobben finns på bland annat skogsägarföreningar, sågverk och Skogsstyrelsen. Utbildningen är tre år. Behörighetskrav och ansökningstider hittar du på
• SLU är Sveriges främsta miljöuniversitet. Här finns också vidareutbildningar som bland annat Euroforester, landskapsutveckling, biologi, EnvEuro, fisk och viltvård, växtbiologi, skogsindustriell ekonomi, mark och vatten samt hållbar utveckling. Man kan även forska inom olika områden.
På Gammelkroppa skogsskola utanför Filipstad utbildas 25 skogstekniker vartannat år. Utbildningen leder främst till arbetsledande och planerande arbetsuppgifter inom skogsbruket. Fokus ligger bland annat på modern teknisk utrustning och nära kontakt med näringslivet. Det krävs sex månaders yrkeserfarenhet för att bli antagen.
På Linnéuniversitetet kan man bland annat läsa Skogs- och Träprogrammet. Det förbereder för en yrkesverksamhet inom privat- och bolagsskogsbruket och närliggande branscher. Alternativen skiftar mellan allt från arbete inom skogsrådgivning och skogsförvaltning till arbete inom sågverksindustri.
Omskolning, vidareutbildning och kortkurser
• På Linnéuniversitetet finns många skogliga utbildningar och kurser på distans. Allt från det populära ”Hållbart familjeskogsbruk” i flera steg till ”Skogens skatter” och ”Skogsbränslekunskap”,
lnu.se
• På en del orter finns naturbruksgymnasiet även som vuxenutbildning,
www.komvuxutbildningar.se
• Folkhögskolorna och yrkeshögskolan har många kurser och utbildningar. På Klarälvdalens Folkhögskola i Stöllet kan du gå skotarförarkurs, Natur och faunavård eller Turism och uteliv. Antagningskraven och ansökningstiderna varierar.
• LRF har en massa olika företagskurser för skogsägare och lantbrukare, klicka på
www.kompass.lrf.se
• Gammelkroppa skogsskola har ett brett utbud av kortare kurser, från avverkningsplanering till virkesjuridik.
• Vill du bli arborist (trädvårdare) finns det en yrkeshögskoleutbildning på Hvilan utanför Malmö. Där finns även kurser i röjsåg, trädvård, trädklättring och skötsel och förvaltning av utemiljö.
• Skogsbrukets Yrkesnämnd har många intressanta kurser,
www.syn-kurser.se
Vad vill jag bli?
Arborist, ekolog, jaktvårdare, jaktvårdskonsulent, maskinförare, mäklare, naturguide, rekreationsguide, skogsarbetare, skogsbrukare, skogsforskare, skogsbruksrådgivare, skogsingenjör, skogskonsulent, skogsplanläggare, viltmästare, viltvårdare, viltvårdskonsulent, virkesinköpare, virkesmätare.
Text: Karin Bernle