Plantmax går på export

27 november 2024 Maskinell plantering ökar. Plantmax som både markbereder och planterar hittar allt fler kunder utomlands, främst i Brasilien. Totalt 19 exemplar har sålts, nästa år ska man bygga 25. Dessutom: Skogsteknik i korthet.

Plantmax går på export
Planteringsmaskinen Plantmax hittar köpare i framför allt Brasilien.

Låst artikel för våra prenumeranter

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa hela artikeln?

Föreningen Skogen

Då behöver du bli prenumerant på Tidningen Skogen, en helt oberoende tidning för ett lönsamt skogsbruk och god naturvård.Skoglig läsning under hela året där du får nörda ner dig i skogsskötsel, virkesmarknad och teknik.Du har även valmöjligheten att bli medlem i Föreningen Skogen för att ta del av ännu mer kunskap genom exkursioner och digitala skogsfrukostar.

  • Tillgång till artiklar på skogen.se
  • Tidningen Skogen hem till brevlådan (11 nr)
  • E-tidning
  • Mediaarkiv
Se prenumererationserbjudanden här Köp prenumeration här

Redan prenumerant?

Prenumererar du redan på Tidningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:

SKOGEN har tidigare skrivit om den svenska maskinen Plantmax som i ett svep markbereder, plattar till och planterar. När maskinen lanserades kommersiellt för ett par år sedan var Holmen den första köparen och sedan dess har ytterligare tolv maskiner sålts. Innan året är slut kommer försäljningen att summeras till 19 exemplar.

– Orderböckerna för 2025 är i stort sett fulla. Vi planerar för tillverkning av 25 enheter nästa år, säger Magnus Sandström, vd på Plantma Forestry som tillverkar maskinen.

Köparna finns hittills utomlands och främst i Brasilien, men även i Kanada, Australien och Nya Zealand. De flesta är stora markägare.

– Vårt största problem just nu är att hinna producera i takt med efterfrågan, säger Magnus Sandström.

Plantmax är i grunden en vidareutveckling av planteringsmaskinen Silvanova från 1980-talet. Grundfunktionerna markberedning, kompaktering och plantering har enligt Magnus Sandström fungerat bra ända sedan prototypstadiet. Nu ligger fokus på andra funktioner och att anpassa maskinen till olika kunders olika behov.

– Kravbilden skiljer sig en hel del åt runtom i världen.

I Latinamerika har man till exempel efterfrågat djupare markberedning. Därför har utrustning utvecklats för det ändamålet, kallad Subsoiler.

– Utöver det har vi tagit fram en ny gödningsapplikation och utvecklat våra uppkopplade tjänster. Nu kan man i realtid övervaka maskinens rörelser och prestation från kontoret.

Något som har utvecklats med åren är markavkänningssystemet. Med hjälp av bland annat en sensor i planteringsarmen görs en bedömning av om marken är lämplig. I så fall görs ett hål där plantan sätts ned och jorden trycks till.

Om marken är olämplig kompenserar maskinen med fler planteringspunkter på lämplig mark.

Kommande steg i utvecklingen är automatisering av planthanteringen. I dag krävs två operatörer, en som kör skotaren och en som sitter i planteringshytten, eftersom det finns ett manuellt steg mellan plantmagasinet och plantmatningen.

Ett litet hinder är att plantleverantörerna använder olika typer av plantkassetter.

– Det ställer till problem, säger Magnus Sandström.

Den vanligaste frågan om Plantmax handlar enligt honom om maskinens kapacitet. På perfekt mark är det närmare 3 000 plantor i timmen, är svaret, men svenska skogsmarker är som bekant sällan perfekta.

– Under höstens sista jobb med vår egen maskin, i skogarna utanför Hammarstrand, snittade den på runt 2 200 plantor i timmen effektiv plantering, och som bäst låg den på 2 464. Men det går inte att prata effektivitet utan att ta med i beräkningen att vår maskin också markbereder och kompakterar, utöver att den planterar, tillägger han.

Det integrerade markberedningsaggregatet hos Plantmax, kallat Midiflex, kan även köpas separat för dem som inte satsar på maskinell plantering.

Priset för en komplett Plantmax ligger på cirka 1,25 miljoner euro eller 10,5 miljoner kronor. Av det står själva skotaren för ungefär en tredjedel. Det gör att kundgruppen främst är större markägare och entreprenörer.

RÄTTELSE: I en tidigare version kallades maskinen Plantma X. Rätt namn är Plantmax.

Skogsteknik i korthet

ASPEN BLIR RÖTT

Det välkända alkylatbränslet Aspen produceras nu i en röd färg mot tidigare ljust grön. Lantmännen Aspen skriver i ett pressmeddelande att förändringen i kulör inte påverkar bränslets egenskaper, utan färgskiftet har med tydlighet att göra. Det ska bli enklare för kunder att se vilken typ av bränsle de använder.

Enligt bolaget har noggranna motortester genomförts för att säkerställa att den nya färgen inte påverkar motorns renhet eller prestanda. Testerna visar enligt tillverkaren också att bränslet är fullt blandbart med andra oljeblandade tvåtaktsbränslen.

SMART LÖSNING SKYDDAR BLADET

Logosols Pre Cutter ska förlänga livslängden hos sågbladen i bandsågverk.

Logosol har tagit fram en lösning för att förlänga livslängden hos sågbladen i sina bandsågverk. Pre Cutter heter en mekanisk detalj i sågverket som städar undan smuts, småsten och andra föroreningar innan sågbladet får kontakt med stocken.

Funktionen bygger på ett fjäderbelastat skärhjul som anpassar sig till stockens form och avlägsnar ytskiktet, utan något behov av motoriserade delar.

– Pre Cutter är utvecklad för att göra sågningen enklare och mer ekonomisk samtidigt som den minimerar underhållskostnaderna, säger Mattias Byström som utvecklat produkten.

ÖSTRAND ELEKTRIFIERAR MERA

Eltrucken på Östrands massafabrik är konstruerad och byggd av SCA:s samarbetspartner Engbergs Transportsystem.

På SCA:s massafabrik i Östrand utanför Timrå har den svenskbyggda vedtrucken Edilog med elhybriddrift tjänstgjort sedan 2018. Nu är det dags för nästa steg; en maskin som kan köra helt elektriskt, men även drivas av en mindre förbränningsmotor.

Maskinen är konstruerad och byggd av SCA:s samarbetspartner Engbergs Transportsystem som sedan 1970-talet hanterat transporterna kring vedhanteringen på Östrands massafabrik.

– Edilog drivs nu av en elmotor som är monterad direkt på framaxeln. Vi räknar med att kunna köra maskinen i upp till fyra timmar på batteri. När de är urladdade går maskinen automatiskt över till dieseldrift utan att störa produktionen. Att ladda upp batteriet från 20 till 80 procent tar cirka 90 minuter, säger Kjell-Arne Engberg på Engbergs Transportsystem i ett pressmeddelande.

Förutom kraftigt minskade koldioxidutsläpp är bättre ekonomi en stor fördel med eldrift.

TRAKTOR NORD SÄLJER ROTTNE

Traktor Nord blir Rottne Industris nya återförsäljare i Jämtlands, Västernorrlands och norra Gävleborgs län, ett område som har varit något av en vit fläck på kartan för Rottne under några år.

– Det här är ett område med stor potential där många entreprenörer har gått och väntat på just detta. Kortfattat är det en bra marknad för bra skogsmaskiner, säger Thomas Walfridson, vd och ägare på Traktor Nord.

VINNOVAPENG TILL FÖRARSTÖD

Det svenska företaget Nordic Forestry Automation (NFA) som utvecklar förarstöd för gallringsmaskiner får nästan tio miljoner kronor från Vinnova, Sveriges myndighet för innovationer. Pengarna ska användas för att vidareutveckla NFA:s maskinmonterade sensorer och ai-teknik som stöttar förarna i olika beslut, exempelvis trädval och aptering.

Samarbetspartner i projektet som ska pågå till och med juli 2026 är Södra, Sveaskog, SLU, Skogforsk, Chalmers Industriteknik och Boid.

SKOGEN skrev om NFA:s förarstöd i nummer 12/2023.

MASKINFÖRSÄLJNING MOT REKORD I NORGE

Det ser ut att bli det bästa året någonsin för skogsmaskiner i vårt västra grannland. Det rapporterar tidningen Norsk Skogsbruk, som har talat med de ledande tillverkarna och deras återförsäljare i landet. Nästan alla tycks överens om att 2024 blir ett rekordår.

Så här säger till exempel Axel Løvenskiold, vd för John Deere Forestry i Norge, till tidningen:

– Vi satte ett nytt rekord i fjor, med ett väldigt högt antal maskiner, och det slår vi med 30 procent i år. Så vi har aldrig varit i närheten av att leverera det antal vi gör nu.

En förklaring är höjda virkespriser som leder till ökad aktivitet i skogen, en annan är att problemen med komponentbrist som följde efter pandemin nu är borta.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Lars återvänder till Naturskog
SkogsJobb