Förra sommaren stod ett tiotal svårstoppade bränder för nästan all bränd skog. Flera startade som återtändningar när räddningstjänstens första insats avslutats och det blivit dags för markägarna att eftersläcka.
Det berättar Anders Granström som är universitetslektor och specialiserad på skogsbrand på SLU i Umeå.
Ha god beredskap i din egen skog, råder Anders Granström. Foto: Ola KårénMånga markägare är ovetande om att det är de som ansvarar för eftersläckningen. Räddningstjänsten släcker flammorna och stoppar spridningen. I kantzoner släcker de även glöd. Sedan kontaktar de markägaren som har ansvar för eftersläckningen.
– Man måste ha beredskap och veta hur det går till. Kan man inte göra det själv eller i samverkan med grannar måste man se till att det finns en entreprenör som sköter det. Vissa entreprenörer har eftersläckning som en del av verksamheten, säger Anders Granström.
I ett brandområde kan glöden hålla sig vid liv i flera dagar. För att förhindra att elden flammar upp igen måste man först och främst släcka all glöd i kantzonen och sedan arbeta sig inåt i området. Är området litet kan det ibland räcka med vattenkannor och spade, men det är bäst att sätta en pump i ett vattendrag och dra fram vatten med slang, helst runt hela området. Se till att ha en plan!
Läs mer i SKOGEN 5/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt – som prenumerant eller lösnummer