Planera för eftersläckning

Bild för Karin Bernle Written by Karin Bernle On the
BRANDKOLL. Många av förra sommarens stora bränder ­uppstod som en följd av bristande eftersläckning – vilket är markägarens ansvar. Anders Granström på SLU ger råd.

Förra sommaren stod ett tiotal svårstoppade bränder för ­nästan all bränd skog. Flera startade som återtändningar när räddningstjänstens första insats avslutats och det blivit dags för markägarna att eftersläcka. 
Det berättar Anders Granström som är universitetslektor och specialiserad på skogsbrand på SLU i Umeå.

Annons
Annons

Anders GranströmHa god beredskap i din egen skog, råder Anders Granström. Foto: Ola KårénMånga markägare är ovetande om att det är de som ansvarar för eftersläckningen. Räddningstjänsten släcker flam­morna och stoppar spridningen. I kantzoner släcker de även glöd. Sedan kontaktar de markägaren som har ansvar för eftersläckningen. 
– Man måste ha beredskap och veta hur det går till. Kan man inte göra det själv eller i samverkan med grannar ­måste man se till att det finns en entreprenör som sköter det. Vissa entreprenörer har eftersläckning som en del av verksamheten, säger Anders Granström.

I ett brandområde kan ­glöden hålla sig vid liv i flera dagar. För att förhindra att elden flammar upp igen måste man först och främst släcka all glöd i kantzonen och sedan arbeta sig inåt i området. Är området litet kan det ibland räcka med vattenkannor och spade, men det är bäst att sätta en pump i ett vattendrag och dra fram vatten med slang, helst runt hela området. Se till att ha en plan!

Läs mer i SKOGEN 5/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för Karin Bernle
Karin Bernle
Frilansjournalist
 • Stormöte om granbarkborren

  Skogsstyrelsen bjuder in skogsägare och andra berörda till granbarkborrekonferens i Linköping den 26 februari.
 • Annons
 • Per-Axel Björkman

  Knäpp med mobilen - och gör utbon nöjd

  Kategorier: Sista ordet, Skogsägare, Utbo
  Vi är många skogsägare som bor långt från vår skog. För oss vore det en stor hjälp om skogsbolagen lät dokumentera slutfört uppdrag genom att bara knäppa några bilder med mobilen och bifoga till slutredovisningen, säger skogsägaren Per-Axel Björkman i Sista ordet.
 • ”Upptäck röjning!”

  PRISTAGARE. Hälsingeföretaget Jolo sprider kunskap och inspiration om skogsvårds­branschen. För det har de fått Föreningen Skogens Silverkvist. 
 • Annons
 • Så ska tillväxten öka med 20 procent

  Genom 88 åtgärder för en ökad hållbar skogsproduktion kan tillväxten i skogen öka med 20 procent fram till 2050 och därmed bidra till ett fossilfritt samhälle, enligt en rapport.
 • Silverkvisten

  Entreprenörer fick kvistar

  PRISADE. Nya Silverkvistar delades även ut i samband med Skogentreprenörerna SE:s årsmöte.
 • Annons