Planera för eftersläckning

Bild för Karin Bernle Written by Karin Bernle On the
BRANDKOLL. Många av förra sommarens stora bränder ­uppstod som en följd av bristande eftersläckning – vilket är markägarens ansvar. Anders Granström på SLU ger råd.

Förra sommaren stod ett tiotal svårstoppade bränder för ­nästan all bränd skog. Flera startade som återtändningar när räddningstjänstens första insats avslutats och det blivit dags för markägarna att eftersläcka. 
Det berättar Anders Granström som är universitetslektor och specialiserad på skogsbrand på SLU i Umeå.

Annons
Annons

Anders GranströmHa god beredskap i din egen skog, råder Anders Granström. Foto: Ola KårénMånga markägare är ovetande om att det är de som ansvarar för eftersläckningen. Räddningstjänsten släcker flam­morna och stoppar spridningen. I kantzoner släcker de även glöd. Sedan kontaktar de markägaren som har ansvar för eftersläckningen. 
– Man måste ha beredskap och veta hur det går till. Kan man inte göra det själv eller i samverkan med grannar ­måste man se till att det finns en entreprenör som sköter det. Vissa entreprenörer har eftersläckning som en del av verksamheten, säger Anders Granström.

I ett brandområde kan ­glöden hålla sig vid liv i flera dagar. För att förhindra att elden flammar upp igen måste man först och främst släcka all glöd i kantzonen och sedan arbeta sig inåt i området. Är området litet kan det ibland räcka med vattenkannor och spade, men det är bäst att sätta en pump i ett vattendrag och dra fram vatten med slang, helst runt hela området. Se till att ha en plan!

Läs mer i SKOGEN 5/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för Karin Bernle
Karin Bernle
Frilansjournalist
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Annons
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Annons
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons