Planera för eftersläckning

Bild för Karin Bernle Written by Karin Bernle On the
BRANDKOLL. Många av förra sommarens stora bränder ­uppstod som en följd av bristande eftersläckning – vilket är markägarens ansvar. Anders Granström på SLU ger råd.

Förra sommaren stod ett tiotal svårstoppade bränder för ­nästan all bränd skog. Flera startade som återtändningar när räddningstjänstens första insats avslutats och det blivit dags för markägarna att eftersläcka. 
Det berättar Anders Granström som är universitetslektor och specialiserad på skogsbrand på SLU i Umeå.

Annons
Annons

Anders GranströmHa god beredskap i din egen skog, råder Anders Granström. Foto: Ola KårénMånga markägare är ovetande om att det är de som ansvarar för eftersläckningen. Räddningstjänsten släcker flam­morna och stoppar spridningen. I kantzoner släcker de även glöd. Sedan kontaktar de markägaren som har ansvar för eftersläckningen. 
– Man måste ha beredskap och veta hur det går till. Kan man inte göra det själv eller i samverkan med grannar ­måste man se till att det finns en entreprenör som sköter det. Vissa entreprenörer har eftersläckning som en del av verksamheten, säger Anders Granström.

I ett brandområde kan ­glöden hålla sig vid liv i flera dagar. För att förhindra att elden flammar upp igen måste man först och främst släcka all glöd i kantzonen och sedan arbeta sig inåt i området. Är området litet kan det ibland räcka med vattenkannor och spade, men det är bäst att sätta en pump i ett vattendrag och dra fram vatten med slang, helst runt hela området. Se till att ha en plan!

Läs mer i SKOGEN 5/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för Karin Bernle
Karin Bernle
Frilansjournalist
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons
 • Johanna Sandahl

  ”Inte läge att laborera”

  Innan det gasas på med produktionshöjande åtgärder behöver skogs­bruket bli långsiktigt hållbart, säger Johanna Sandahl, Naturskyddsföreningen.
 • Forskning gör träskivor vänligare och tåligare

  Två projekt vid Linneuniversitet ska göra träfiberskivor mer miljövänliga och återvinningsbara. Dessutom ska de stå emot väta bättre.
 • Annons
 • Skogsfond Baltikum ökar förvärvstakten

  Skogsfond Baltikum expanderar. Just nu pågår en nyemission i syfte att genomföra ytterligare skogsförvärv i Lettland och Litauen.
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Annons