Planera för eftersläckning

Bild för Karin Bernle Written by Karin Bernle On the
BRANDKOLL. Många av förra sommarens stora bränder ­uppstod som en följd av bristande eftersläckning – vilket är markägarens ansvar. Anders Granström på SLU ger råd.

Förra sommaren stod ett tiotal svårstoppade bränder för ­nästan all bränd skog. Flera startade som återtändningar när räddningstjänstens första insats avslutats och det blivit dags för markägarna att eftersläcka. 
Det berättar Anders Granström som är universitetslektor och specialiserad på skogsbrand på SLU i Umeå.

Annons
Annons

Anders GranströmHa god beredskap i din egen skog, råder Anders Granström. Foto: Ola KårénMånga markägare är ovetande om att det är de som ansvarar för eftersläckningen. Räddningstjänsten släcker flam­morna och stoppar spridningen. I kantzoner släcker de även glöd. Sedan kontaktar de markägaren som har ansvar för eftersläckningen. 
– Man måste ha beredskap och veta hur det går till. Kan man inte göra det själv eller i samverkan med grannar ­måste man se till att det finns en entreprenör som sköter det. Vissa entreprenörer har eftersläckning som en del av verksamheten, säger Anders Granström.

I ett brandområde kan ­glöden hålla sig vid liv i flera dagar. För att förhindra att elden flammar upp igen måste man först och främst släcka all glöd i kantzonen och sedan arbeta sig inåt i området. Är området litet kan det ibland räcka med vattenkannor och spade, men det är bäst att sätta en pump i ett vattendrag och dra fram vatten med slang, helst runt hela området. Se till att ha en plan!

Läs mer i SKOGEN 5/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för Karin Bernle
Karin Bernle
Frilansjournalist
 • Ny simulator ska ge äkta skogskänsla

  Ponsse har tagit fram en helt ny simulator för skogsmaskinoperatörer. "Utbildningsmiljön känns som att vara ute i skogen", enligt maskintillverkaren.
 • Annons
 • Nya borren berättar mer

  Den elektroniska tillväxtborren ger mer information än den traditionella, men mindre ingrepp i trädet. För dyr för gemene man, troligen, men mycket användbar för forskningen.
 • Ikea presenterar ny skogsagenda

  Ikea lanserar en ny global skogsagenda. Möbelföretaget säger sig vilja göra ansvarsfullt skogsbruk till norm över hela världen -  och inte bara i skogar där de hämtar sitt råmaterial.
 • Annons
 • Prislyft för skogsmark under pandemiåret

  Kategorier: skogspriser, virkesmarknad
  Priset på skogsmark ökade med i genomsnitt 4,1 procent under 2020 och nådde rekordnivåer, enligt fastighetsmäklaren Ludvig och Co. Störst var prisökningen i fjällnära områden.
 • Virkesstudion #50 – Årskrönika

  Vad har hänt sen sist? Titta på avsnittet och lyssna på vad Per Hedberg och Carl Johan Moberg har att berätta om framtiden för Virkesstudion. 
 • Annons