Pilotanläggning för biobränsle läggs ner

Bild för arvidssonlina Written by arvidssonlina On the
Foto: Luleå Tekniska Universitet
Nu står det klart att biobränsleanläggningen LTU Green Fuels i Piteå lägger ner. Brist på finansiering ligger bakom beslutet.

LTU Green Fuels i Piteå är en av världens mest avancerade biobränsleanläggningar och Sveriges enda storskaliga pilotanläggning för forskning och framställning av flytande biodrivmedel. Anläggningen har sedan årsskiftet 2013 - 2014, då Luleå tekniska universitet tog över anläggningen från Chemrec, producerat tusentals ton dimetyleter, DME, även kallat grön diesel, liksom metanol för fordonsdrift. Fokus för anläggningen har varit att ersätta fossila bränslen med gröna drivmedel. Processen använder 100 % förnybar råvara, bland annat skogsrester.

Annons
Annons

Orsaken till nedläggningen är brist på finansiering. Energimyndigheten har tidigare gett ekonomiskt stöd till anläggningen men avbryter nu stödverksamheten.

–      Problemet är att den skattelättnad som finns på biodrivmedel just nu bara gäller ett år i taget, därför vill väldigt få privata aktörer göra långsiktiga satsningar, säger professor Rikard Gebart, ledare för pilotanläggningens forskningsprogram till Piteå-tidningen.

–      För en normalbegåvad är det svårt att förstå hur man tänker. När man bygger en industrianläggning måste man kunna göra en kostnadskalkyl för åtminstone 15 år framåt, säger Gebart.

Man räknar med att ungefär 300 miljoner kronor investerats i anläggningen. Professor Gebart är dock hoppfull inför anläggningens framtid i och med att tekniken fungerat bra och alla projektmål uppnåtts.

Nedläggningen innebär också att 17 anställda blir utan jobb.

–      De är givetvis deppade och nere. De är väldigt engagerade och duktiga på att köra anläggningen. Men det positiva är att de alla är väldigt kvalificerade, jag tror de har goda chanser att hitta andra kvalificerade jobb, säger Gebart.

Publicerad:
 • Färre återväxtkontroller i år

  Skogsstyrelsen meddelar att de som följd av minskad budget kommer att utföra färre kontroller av såväl skogsåterväxt som biotopskydd.
 • Annons
 • Holmen investerar i byggträ

  Holmen investerar i sina sågverk för att öka såväl volymer som förädling av byggprodukter.
 • Skogspodden möter Göran Örlander

  I  avsnitt 95 samtalar Skogspodden med Göran Örlander om bland annat askåterföring och gödsling. 
 • Annons
 • Matrisfub ges extra tid

  Biometria kan ge dispens för fortsatt användning av så kallad matrisfub fram till i sommar. Dispensen gäller sågverk som är på väg, men inte hunnit slutföra, bytet av mätmetod.
 • Fortsatt få nya områdesskydd

  Bildandet av formellt skyddade skogar var fortsatt rekordlågt under förra året, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons