Förutom de glada färgerna är dagens skogsvagnar till det yttre snarlika äldre kojor. Men skenet bedrar. Det har hänt massor av saker som har förbättrat framkomligheten och gjort dem riktigt trivsamma.
– Det är upp till kunden att avgöra vagnens utförande och utrustningsstandard, säger Peter Bodelid på Arbetsvagnar Sweden AB i Lycksele. Vagnarna byggs upp efter ett modulsystem där kunden väljer hur golvyta, inredning och utrustningsnivå ska disponeras. Det gäller även färgen på vagnen.
–Dagens modeller har en helt annan framkomlighet på dåliga vägar än äldre skogsvagnar, säger han och visar på att däcken blivit betydligt bredare. Boggin har idag ett friplan på 31 cm, mot tidigare 19 cm. Och de tyngre depåvagnarna kan levereras med automatisk nivåreglering.
Peter förklarar att hjärtat i konstruktionen är ett fjärrstyrt dieseldrivet elverk som gör vagnen helt självförsörjande på energi. Förutom eluttag på 12, 230 och 380 volt driver elverket även en panna som är kopplad till en 230 liters ackumulatortank som förser vagnen med rinnande varmvatten och vattenburen golvvärme.
Gasolen har tagits bort i dagens vagnar. Maten lagas på vanliga kokplattor och i mikrovågsugn.
– Det har även blivit vanligt med dusch och dubbla klädskåp. De flesta vagnar som levereras har numera en boendemiljö som börjar närma sig hemmastandard.
För skogentreprenören har personal- och servicevagnarna alltid varit en bra affär. Högt andrahandsvärde, lång livslängd och låga underhållskostnader ger en bra totalkostnad. Den som sköter om sin vagn bra kan räkna med att få tillbaka närmare 90 procent av försäljningsvärdet efter fem år.
– Det finns även enstaka exempel på entreprenörer som efter tio år har fått igen alla pengarna. Det är en stor skillnad gentemot skogsmaskinerna, konstaterar Peter Bodelid som sen ger en bild av hur marknaden utvecklats för personlavagnarna.
– De mest påkostade vagnarna vi har levererat var under finanskrisen 2008. Skogsbruket gick mot strömmen. Den svaga kronkursen gav högtryck och skogsentreprenörerna passade på att investera i bekvämt boende. Sedan har tendensen hållit i sig. Allt fler satsar på bra personalvagnar. Dels beror det på att ökad trivsel ger ökad produktion, dels tycks övernattningarna i skogen ha ökat. Det hänger säkert ihop med att det blir glesare i leden, avstånden mellan hemmen och avverkningarna har ökat.
Arbetsvagnar Sweden AB tillhör de stora i branschen med 30 anställda. Peter berättar att företaget själv tillverkar de flesta komponenter som behövs till en vagn, exempelvis stora delar som underredet och fönster och dörrar i aluminium. Tillverkningstakten är cirka sex vagnar i veckan, av dessa går en tredjedel till skogsbruket.
– Vi tillverkar personalvagnar för många yrkeskategorier men det är främst skogsvagnarna som driver utvecklingen framåt säger Peter Bodelid.
Text och foto: Matts Bildström
SKOGEN 9/11