Den har dessutom rätt blågrön nyans och julig doft. Och barren sitter kvar länge efter avverkning. Alla träd blir dessutom i stort sett likadana eftersom de tillhör samma klon.
För att få fram trädet har forskare vid Christmas Tree Research Centre i Nova Scotia studerat olika grangeners funktion. Sedan har man letat upp träd med lämpliga gener och korsat dem så att avkomman blev ännu bättre.
– Den största insatsen var att hitta de många gener som påverkar barrfällningen, säger Ray Lada som är chef för forskningscentret. Och att sedan reda ut hur de samverkar med miljön.
En vanlig balsamgran brukar hålla kvar barren i sex eller sju veckor efter avverkning. Det nya trädet håller fast vid dem i tre månader eller mer, enligt forskarna, så kanske förtjänar det sitt namn smart balsam (även om förkortningen smart i själva verket står för senescence modulated abscission regulated technology).
De första klonade plantorna växer nu hos julgransodlare, så det dröjer alltså några år innan de kommer ut på marknaden som en hipp och högteknologisk konkurrent till plastträden som tagit över den nordamerikanska julgransmarknaden.
Under tiden fortsätter centrets växtförädling som är en av de få för julgranar i världen. En utmaning som återstår är att kombinera granens skönhet med resistens mot insekter och andra skadegörare.
(Källa: Modern Farmer)
SKOGEN 11/2017