FÖRÄDLING.

Perfekt julgran klonas

29 november 2017  En genetiskt nästan perfekt julgran planteras nu på Kanadas ostkust. Det är en balsamgran som uppges vara rak, ha tätt mellan grenvarven, vara symmetrisk och lagom bred.

Perfekt julgran klonas

Den har dessutom rätt blågrön nyans och julig doft. Och barren sitter kvar länge efter avverkning. Alla träd blir dessutom i stort sett likadana eftersom de tillhör samma klon.

För att få fram trädet har forskare vid Christmas Tree Research Centre i Nova Scotia studerat olika grangeners funktion. Sedan har man letat upp träd med lämpliga gener och korsat dem så att avkomman blev ännu bättre.
– Den största insatsen var att hitta de många gener som påverkar barrfällningen, säger Ray Lada som är chef för forskningscentret. Och att sedan reda ut hur de samverkar med miljön.

En vanlig balsamgran brukar ­hålla kvar barren i sex eller sju veckor efter avverkning. Det nya trädet håller fast vid dem i tre månader eller mer, enligt forskarna, så kanske förtjänar det sitt namn smart balsam (även om förkortningen smart i själva verket  står för senescence modulated abscission regulated techno­logy).
De första klonade plantorna växer nu hos julgransodlare, så det dröjer alltså några år innan de kommer ut på marknaden som en hipp och högteknologisk konkurrent till plastträden som tagit över den nordamerikanska julgransmarknaden.

Under tiden fortsätter centrets växtförädling som är en av de få för julgranar i världen. En utmaning som återstår är att kombinera granens skönhet med resistens mot insekter och andra skadegörare.

(Källa: Modern Farmer) 

SKOGEN 11/2017

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Teodor är ny vd inom Moelven
SkogsJobb