Tidigare i februari meddelade Skogsstyrelsens att arbetet med formellt skyddad skog skulle pausas. Anledningen var oklarheter om finansieringen. Myndighetens årliga anslag minskade från 300 miljoner till 100 miljoner kronor.
Nu har regeringen beslutat om ändringar i det regleringsbrev som styr myndighetens arbete. Förändringarna gör det nu möjligt för Skogsstyrelsen att slutföra redan handlagda ärendena och inom kort betala ut pengarna till de skogsägare som sedan december väntar på ersättning för formellt skyddad skog.
– Jag beklagar att ett drygt 20-tal skogsägare fått vänta sedan årsskiftet på pengarna, men nu har regeringen gett oss förutsättningarna att fatta beslut i de här ärendena. Eftersom finansieringen är säkrad kan vi också trycka på knappen, säger Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist, i ett pressmeddelande.
Samtidigt ligger Skogsstyrelsens beslut om uppehåll i arbetet med nya och övriga påbörjade ärenden gällande formellt skydd kvar tills vidare.
– Vi har fortsatt en mycket ansträngd ekonomisk situation och det återstår att se om det klarnar i samband med en eventuell ändringsbudget eller andra förtydliganden från regeringen, säger Herman Sundqvist.
Mer fakta:
Skogsstyrelsen handlägger två former av formellt skydd av skog som då inte avverkas och där markägaren får ersättning:
Biotopskydd är ett lagstadgat sätt att skydda mindre områden med stor betydelse för växt- och djurarter. Under 2018 fattades beslut om 304 sådana områden.
Naturvårdsavtal är den andra formen. Det är ett civilrättsligt avtal mellan en markägare och Skogsstyrelsen, länsstyrelsen eller en kommun. Under 2018 tecknade Skogsstyrelsen också 120 nya naturvårdsavtal.
Under 2018 var det omkring 1 000 skogsägare som fick ersättning motsvarande 318 miljoner kronor. 288 miljoner av dessa var för biotopskydd och 30 miljoner kronor för naturvårdsavtal.