Patrull ska hindra otillåten vargjakt

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Stefan Örtenblad, SKOGENbild.
En nyinrättad patrull ska hindra illegal jakt på varg i östra Finland. Patrullen är ett samarbete mellan polisen och skogsmyndigheten Forststyrelsen.

Patrullen inledde sitt arbete i december och består av polis samt jakt- och fiskeövervakare.

Annons
Annons

Fokus läggs på att förebygga illegal jakt på varg. Ingripanden kan dock göras vid alla typer av så kallade naturresursbrott, det vill säga brott med koppling till jakt, fiske eller skog. 

Patrullen kommer att jobba i såväl statsägda som privatägda skogar. Verksamhetsområdet är  främst i landskapen Norra Karelen, Norra Savolax och Södra Savolax. Vid behov kan den kallas till andra områden.

”Till patrullens dagliga arbete hör att övervaka naturresursbrott, bistå vid utredningar och planera åtgärder i situationer där vargen utgör ett hot mot människor, hundar eller husdjur. Patrullen övervakar att fördrivningar av varg och avlivningar med dispens sker på ett ändamålsenligt sätt”, ” skriver Forstyrelsen i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är att vargstammen anses öka för långsamt.

”Under gynnsamma förhållanden växer vargstammen snabbt, eftersom vargen är en art som förökar sig effektivt. De observerade förändringarna i vargstammens storlek, till exempel att stammen ökar långsamt, kan inte förklaras av vargens naturliga dödlighet, trafikdödlighet och sjukdomar samt den jakt som har genomförts med dispens”.

Patrullen ingår i det sexåriga EU-finansierade projektet Varglife, vars mål är att främja människans och vargens samexistens.

I arbetet ingår att minska oro och rädsla hos människor som bor nära vargrevir.

”Patrullen träffar lokalinvånare året om och samarbetar med dem på gräsrotsnivå, säger Harri-Pekka Pohjolainen, kriminalöverkommissarie vid polisen i östra Finland.

 

Publicerad:
 • Skotarkranar får ny vipparm

  Kategorier: Skotare, vipparm, John Deere
  John Deere förser flera av sina skotarkranar med en omgjord och förbättrad vipparm som tillval.
 • Annons
 • Mellanskog ändrar sin prissättning

  Mellanskog höjer priserna på timmer och gör samtidigt skillnad på medlemmar och icke medlemmar vid prissättning av massaved.
 • Se över din skog efter ovädret

  Skogsägare i norra Sverige uppmanas se över sin skog efter snöovädret. Men var noga med säkerheten, råder Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Här är gänget bakom Barkborrekollen

  Skogssverige har träffat gänget bakom Barkborrekollen, en tjänst som hjälper skogsägare att hålla koll på sin fastighet på distans.
 • Stora förluster av tropisk skog

  Kategorier: avskogning, regnskog, WWF
  En ny studie från WWF visar att en skogsyta nästan lika stor som Sverige förlorades i Asien, Syd- och Mellanamerika och Afrika mellan 2004 och 2017.  
 • Annons