Patrull ska hindra otillåten vargjakt

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Stefan Örtenblad, SKOGENbild.
En nyinrättad patrull ska hindra illegal jakt på varg i östra Finland. Patrullen är ett samarbete mellan polisen och skogsmyndigheten Forststyrelsen.

Patrullen inledde sitt arbete i december och består av polis samt jakt- och fiskeövervakare.

Annons
Annons

Fokus läggs på att förebygga illegal jakt på varg. Ingripanden kan dock göras vid alla typer av så kallade naturresursbrott, det vill säga brott med koppling till jakt, fiske eller skog. 

Patrullen kommer att jobba i såväl statsägda som privatägda skogar. Verksamhetsområdet är  främst i landskapen Norra Karelen, Norra Savolax och Södra Savolax. Vid behov kan den kallas till andra områden.

”Till patrullens dagliga arbete hör att övervaka naturresursbrott, bistå vid utredningar och planera åtgärder i situationer där vargen utgör ett hot mot människor, hundar eller husdjur. Patrullen övervakar att fördrivningar av varg och avlivningar med dispens sker på ett ändamålsenligt sätt”, ” skriver Forstyrelsen i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är att vargstammen anses öka för långsamt.

”Under gynnsamma förhållanden växer vargstammen snabbt, eftersom vargen är en art som förökar sig effektivt. De observerade förändringarna i vargstammens storlek, till exempel att stammen ökar långsamt, kan inte förklaras av vargens naturliga dödlighet, trafikdödlighet och sjukdomar samt den jakt som har genomförts med dispens”.

Patrullen ingår i det sexåriga EU-finansierade projektet Varglife, vars mål är att främja människans och vargens samexistens.

I arbetet ingår att minska oro och rädsla hos människor som bor nära vargrevir.

”Patrullen träffar lokalinvånare året om och samarbetar med dem på gräsrotsnivå, säger Harri-Pekka Pohjolainen, kriminalöverkommissarie vid polisen i östra Finland.

 

Publicerad:
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Annons
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Annons
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Så förändras virkespriserna i ditt län

  Virkespriserna, det skogsägare får betalt när de avverkar eller gallrar sin skog, sjönk på bred front i juni. Virkesbörsens har sammanställt en lista som visar prisförändringarna län för län.
 • Annons