Patrull ska hindra otillåten vargjakt

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Stefan Örtenblad, SKOGENbild.
En nyinrättad patrull ska hindra illegal jakt på varg i östra Finland. Patrullen är ett samarbete mellan polisen och skogsmyndigheten Forststyrelsen.

Patrullen inledde sitt arbete i december och består av polis samt jakt- och fiskeövervakare.

Annons
Annons

Fokus läggs på att förebygga illegal jakt på varg. Ingripanden kan dock göras vid alla typer av så kallade naturresursbrott, det vill säga brott med koppling till jakt, fiske eller skog. 

Patrullen kommer att jobba i såväl statsägda som privatägda skogar. Verksamhetsområdet är  främst i landskapen Norra Karelen, Norra Savolax och Södra Savolax. Vid behov kan den kallas till andra områden.

”Till patrullens dagliga arbete hör att övervaka naturresursbrott, bistå vid utredningar och planera åtgärder i situationer där vargen utgör ett hot mot människor, hundar eller husdjur. Patrullen övervakar att fördrivningar av varg och avlivningar med dispens sker på ett ändamålsenligt sätt”, ” skriver Forstyrelsen i ett pressmeddelande.

Bakgrunden är att vargstammen anses öka för långsamt.

”Under gynnsamma förhållanden växer vargstammen snabbt, eftersom vargen är en art som förökar sig effektivt. De observerade förändringarna i vargstammens storlek, till exempel att stammen ökar långsamt, kan inte förklaras av vargens naturliga dödlighet, trafikdödlighet och sjukdomar samt den jakt som har genomförts med dispens”.

Patrullen ingår i det sexåriga EU-finansierade projektet Varglife, vars mål är att främja människans och vargens samexistens.

I arbetet ingår att minska oro och rädsla hos människor som bor nära vargrevir.

”Patrullen träffar lokalinvånare året om och samarbetar med dem på gräsrotsnivå, säger Harri-Pekka Pohjolainen, kriminalöverkommissarie vid polisen i östra Finland.

 

Publicerad:
 • Konkreta åtgärder gläder skogsindustrin

  Att Skogsstyrelsen kan presentera 88 konkreta åtgärder för att öka skogstillväxten med 20 procent inom 30 år är glädjande, anser Skogsindustrierna.
 • Annons
 • "Orimligt rättsprocessande"

  Kategorier: debatt, Norrtelje tidning
  Redan 2016 uppmärksammade Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket regeringen på att artskyddsförordningen inte fungerar gentemot markägare. Ändå har inget gjorts, skriver företrädare för LRF och Mellanskog i en debattartikel i Norrtelje Tidning.
 • ”Fem år går fort när man har roligt”

  För Skogssverige berättar nyblivna jägmästaren Sofie Dahlén Sjöberg om vad utbildningen  inneburit för henne. ”Jag valde helt klart rätt bransch”, säger hon.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Nu  börjar  mätandets  årtionde

  Om 1920-talet förknippas med tillväxt, vetenskap, konst och flärd så lär 2020-talet bli mätandets årtionde. Aldrig har vi kunnat mäta så mycket som nu. Och utvecklingen galopperar. Vart ska vi låta den ta vägen?
 • Stormöte om granbarkborren

  Skogsstyrelsen bjuder in skogsägare och andra berörda till granbarkborrekonferens i Linköping den 26 februari.
 • Annons