Påskrivet för nordiskt samarbete

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Det historiska samarbetsavtalet mellan nordiska kvinnliga skogsnätverk skrevs klart och undertecknades vid ett möte i Oslo nyligen.

Den 22-24 november möttes Nordiske skogskvinner, det vill säga representanter för Kvinner i Skogbruket från Norge, Konur í skógi från Island samt Spillkråkan och Skogskvinnorna i Värmland från Sverige.

Annons
Annons

En ledningsgrupp har bildats bestående av ordföranden från respektive nätverk.

– Ledningsgruppen kan behöva ta in någon mer medlem från nätverken som deltar i det fortsatta arbetet. Det blir särskilt  aktuellt för värdlandet för nästa konferens, säger Aina Spets, ordförande för Skogskvinnorna i Värmland.

Merete Larsmon,Kerstin Dafnäs, Aina Spets och Agnes Geirdal skriver på för nordiskt samarbete.

Konferenserna kommer att arrangeras av de olika länderna vartannat år. I juni hölls den i Jönköping och 2021 är Norge värdland. Planeringen för nästa stora konferens inleddes  i Oslo. 

– Vi diskuterade också hur man ska få kvinnliga skogsägare i Finland och Danmark delaktiga i nätverket. Det är nödvändigt med samarbete för att tillsammans öka jämställdheten inom skogsnäringen, säger Aina Spets.

 

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Så motiveras till mer naturvård

  Ett enkelt poängsystem som belönar även små naturvårdsinsatser. På så sätt skulle skogsägare kunna steppa upp nivån på hållbarhet och slippa tvingande regler om hyggesfria metoder. Det anser Erik Hjärtfors i Sista ordet i SKOGEN.
 • Annons
 • "Utredningen missar äganderättens betydelse"

  Skogsutredningen ger  uttryck för att skogen är en gemensam resurs som ska förvaltas i dialog mellan alla olika intressegrupper. Inget nämns om skogsägarens särställning och det fundament som äganderätten utgör i ett demokratiskt samhälle, skriver Södra i sitt remissvar
 • Sveaskog höjer timmerpriser i norr

  Sveaskog höjer timmerpriserna i norra Sverige med 30-50 kronor per kubikmeter fast mått under bark.
 • Annons
 • Transparent trä har blivit grönt

  Helt biobaserat – och mer genomskinligt än någonsin. KTH-forskare har tagit ytterligare kliv i utvecklingen av transparent trä.
 • Snart dags för nationell jämställdhetskonferens

  Den 11 maj håller Noliamässan och Skogslänet Västerbotten en jämställdhetskonferens för alla med anknytning till skog. "Tveka inte att delta, kunskap är inte tung att bära", säger Monica Forsman som utformat programmet.
 • Annons