Påläst entreprenör kan få mer betalt

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Dåliga trakt­direktiv är det stora vardagsproblemet för entreprenörerna. Men det finns även plats för självkritik. Avtalsskrivande, till exempel.

Nyligen firade branschorganisationen SMF Skogsentreprenörerna 40-årsjubileum. SKOGEN frågade några av medlemmarna om vilka problem de möter i sin dagliga verksamhet. Frågan är inte tagen ur luften. Ungefär en tredjedel av skogsentreprenörerna har röda siffror.

Annons
Annons

Daniel AnderssonDaniel Andersson (bilden) på Björkuddens skog i Tierp tvekade inte:
– Dåliga trakt­direktiv.
Och det handlar inte bara om ofullständiga avverknings­instruktioner.
– Det värsta är nästan när de är för detaljerade, som att ”akta trädet som står till vänster om stenen”, då blir chauffören ­osäker och det måste ringas en hel del telefonsamtal.
Här tycker Daniel Andersson att tidningen SKOGEN får ta på sig en del av ansvaret.
– Ni är litet av en hippietidning, sa han skämtsamt (?) och för­tydligade sedan:
– Visst måste det finnas alla sorters skogsbruk, men ni ger stort utrymme åt skogsägare som får prata detaljerat om träd på individnivå. Men man borde också fråga: Var finns lönsamheten i det här?

Björkudden skog får lägga mycket tid på att tolka in­struk­tioner, enligt Daniel Andersson. Det har nästan större betydelse för lönsamheten än ­priserna på avverkningsuppdraget.
– Några kronor hit eller dit spelar liten roll jämfört med om maskinerna står still och vi ­tappar en hel dag, säger han.

Paul EdströmAnnars nämnde många entreprenörer alltför låga arvoden.
– Vi måste bli bättre på att skriva avtal. Vi har en väldigt starkt motpart, samtidigt som vi ofta är dåligt pålästa – och det är inte de, sa någon.
Paul Edström (bilden), Norrberge skog, tog upp en annan viktig fråga: Kostnaderna för miljöcertifiering.
– FSC är ett krav från uppdragsgivarna, samtidigt som det är svårt för oss att ta betalt för det. Det handlar om riktigt stora kostnader för oss entreprenörer.

En annan sak som påverkar entreprenörernas situationen är ­biobränslemarknaden. Impor­­terade sopor tar andelar från grot från våra egna skogar.
– Vi tar inte längre ut grot.
Det är en tråkig utveckling. Vi har fått mindre att göra, flera tjänster påverkas, sa Mattias Rönn­kvist på Nordmalings skogs­maskiner.       

SKOGEN 11/2015

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Studie ser tveksam nytta med barkborrefällor

  Det är tveksamt om granbarkborrefällor minskar angreppen på den närliggande skogen enligt en ny studie.
 • Annons
 • Förlust ”som väntat” för Norra Skog

  Kategorier: Norra Skog
  Det första rörelseresultat efter fusionen visar en förlust på 95 miljoner. "Helt enligt förväntningarna", kommenterar Norra Skog.
 • Trävaruexport i särklass under pandemiåret

  Exportvärdet för svenska trävaror ökade med elva procent medan den totala varuexporten minskade med sex procent under 2020, enligt Skogsindustrierna.
 • Annons
 • ”Det är skillnad mellan skog och virke”

  Kategorier: SKOGENdebatt, Leif Öster
  SKOGENdebatt. I skogsnäringens stora PR-kampanj påstås att vi har dubbelt så mycket skog som för hundra år sedan. Det är ett vilseledande budskap, anser skogsbrukare och turistföretagare Leif Öster.
 • Många vill gå skogsutbildning

  Intresset för skogliga utbildningar är rekordstort, enligt såväl Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp som Ryssbygymnasiet utanför Växjö.
 • Annons