Pådrivare bakom bildmätning fick kvist

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
Torbjörn Näslund och Kjell Persson
Torbjörn Näslund (t v) fick motta sin kvist vid VMF Nords årsstämma i Sundsvall i maj och prisutdelare var VMF Nords ordförande Kjell Persson.
Torbjörn Näslund som är kontrollchef på VMF Nord har tilldelats en silverkvist av Föreningen Skogen.

Han får utmärkelsen framför allt för sina insatser inom automatiserad bildmätning, som föreningen i sin motivering kallar det största tekniksprånget inom mätningsområdet på 30 till 40 år. Torbjörn är en ”idégivare till detta, motor bakom uppförandet av de första pilotanläggningarna liksom delaktig i vidareutvecklingen”.

Annons
Annons

I motiveringen skriver föreningen också att ­Torbjörm har ”ägnat sitt yrkesverksamma skogsmannaliv åt virkesmätning och har med tiden rönt ett grundmurat förtroende bland kollegor och branschfolk inom skogsnäringen, såväl inom som utom landets gränser. Få inom svensk virkes­mätning har den erfarenhet som Torbjörn besitter och ännu färre kan utnyttja och förmedla den på det sätt Torbjörn kan.”

SKOGEN 6-7/2017

 

Publicerad:
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons
 • Jacob Edlund, Biometria

  Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

  MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.
 • Baltspecial i Virkesstudion 

  I avsnitt 17 av Virkesstudion står den baltiska virkesmarknaden i fokus.
 • Annons