Pådrivare bakom bildmätning fick kvist

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
Torbjörn Näslund och Kjell Persson
Torbjörn Näslund (t v) fick motta sin kvist vid VMF Nords årsstämma i Sundsvall i maj och prisutdelare var VMF Nords ordförande Kjell Persson.
Torbjörn Näslund som är kontrollchef på VMF Nord har tilldelats en silverkvist av Föreningen Skogen.

Han får utmärkelsen framför allt för sina insatser inom automatiserad bildmätning, som föreningen i sin motivering kallar det största tekniksprånget inom mätningsområdet på 30 till 40 år. Torbjörn är en ”idégivare till detta, motor bakom uppförandet av de första pilotanläggningarna liksom delaktig i vidareutvecklingen”.

Annons
Annons

I motiveringen skriver föreningen också att ­Torbjörm har ”ägnat sitt yrkesverksamma skogsmannaliv åt virkesmätning och har med tiden rönt ett grundmurat förtroende bland kollegor och branschfolk inom skogsnäringen, såväl inom som utom landets gränser. Få inom svensk virkes­mätning har den erfarenhet som Torbjörn besitter och ännu färre kan utnyttja och förmedla den på det sätt Torbjörn kan.”

SKOGEN 6-7/2017

 

Publicerad:
 • "Skogen borde få växa klart före slutavverkning"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Simon Rudin.
  SKOGENdebatt. Vad ska hända med våra fastigheter i renbetesland när vi inte får slutavverka? Det undrar skogsägare Simon Rudin som anser att utebliven tillsyn av storskogsbruket fått förödande konsekvenser.
 • Annons
 • Europa eldar med trä

  En perfekt storm har ökat efterfrågan på träbaserade bränslen över hela Europa, rapporterar DN.
 • Är det dags för nya sortiment?

  Virkespriserna har gått upp i vinter, men det har också kostnaderna för till exempel avverkning. Men även priset på energived stiger. Kan höjda priser på skogsbränsle ändra spelplanen? Kan det bli mer lönsamt att satsa på bränsleved? Eller andra mindre vanliga sortiment? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Självsådd contorta blir invasiv art 

  Kategorier: contorta
  När contortatallen introducerades i Sverige trodde man inte att den kunde självföryngras. Det var fel. Nu riskerar trädslaget att bli en invasiv art på myrar i norr. 
 • Nytt nummer av SKOGEN!

  Strax dimper SKOGEN 3/2023 ner i brevlådor landet runt, men redan nu finns det tillgängligt i digital form – för både prenumeranter och lösnummerläsare. Månadens tema är Utbildningsguide.
 • Annons