På vilken lista hamnar tranan?

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
DEBATT. Arter som minskar tillräckligt mycket hamnar på rödlistan men var hamnar de som ökar exponentiellt? Den fridlysta tranan ökar så mycket att den har svårt att hitta häckningsrevir, skriver Marianne Eriksson, styrelseledamot i Föreningen Skogen.

Annons
Annons

Min personliga relation till tranorna har de senaste åren blivit alltmer ansträngd. Anledningen stavas p o t a t i s. I vårt lilla potatisland utkämpar vi numera en årlig kamp om vem som har rätt till sättpotatis, växande potatis och potatisskörd. Striden har trappats upp de senaste tre åren. I år hade tranorna till och med utsänd luftspaning under själva pärsättningsproceduren.

Tranan, som tidigare ansågs vara en skygg fågel, spatserar nu utanför vårt kammarfönster efter sin potatisfrukost och tar en lunchpromenad på gårdsplanen för att orka med middag och kvällsmat i pärlandet.

Svårigheten att hitta revir leder till att revirlösa tonårsgäng drar runt och lever rövare.

Jag anser mig vara både djur- och naturvän, men nånstans går gränsen.

Läs Mariannes blogg

Opinion
Publicerad:
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons
 • Jacob Edlund, Biometria

  Kritiserade mätmetoden dominerar fortfarande

  MATRISFUB. Ett år senare har fortfarande inget av sågverken börjat använda den nya formen av topp-rot-mätning som Biometria rekommenderar. Matriserna är fortfarande kvar.
 • Baltspecial i Virkesstudion 

  I avsnitt 17 av Virkesstudion står den baltiska virkesmarknaden i fokus.
 • Annons