På väg mot Lyrans stjärnbild

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Här och där i landet kan bioälskare just nu se filmen ”Aniara”. Harry Martinsons rymdskepp ska ta människorna till säkerheten på mars, men slungas ur kurs och färdas ohjälpligt mot Lyrans stjärnbild långt, långt där borta.

Man behöver inte ens ha sett trailern för att börja tänka på landets skogsbrukare. Aniaras passagerare driver ju iväg lika hjälplösa som skogsägare ombord på en jättelik nyckelbiotop. Resten av mänskligheten hamnar 64 kilometer längre bakom för varje sekund som går. Och man tycks ha tappat möjligheterna att vända om.

Annons
Annons

Tidningen SKOGEN 2-2019Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Prova 3 nr för 149 kr. Digitala utgåvor ingår»
På samma sätt som för Aniaras 8 000 resenärer tycks avståndet växa mellan skogsbrukarna och resten av mänskligheten. Folk läser i tidningen. Skogsbruket når inte miljömålen. Skogsbrukare vill inte veta var nyckel­biotoperna finns. Skogsbrukare ställs allt oftare inför skranket. Skogsbrukare gallrar bort miljövärden. Gammelskogen minskar.

Signaler som låter minst sagt konstiga i allmän­hetens öron. Avståndet växer.

Eller förstår den allt mer urbana allmänheten bakgrunden? Att ocertifierade skogsägare med mycket nyckelbiotoper hamnar i förfärlig kläm? Att en del ­miljömål är närmast utopiska? Att virkesproduktionen – och kanske mångfalden – skulle sjunka som en sten om halva skogen skulle skötas hyggesfritt? Att Skogsstyrelsen bara vill gå till domstol för att klargöra rättsläget? Att lövträden blir allt fler? 

Det verkar inte så. Avståndet växer.
Men kanske kan skogsbrukarna ensamma finna ­lyckan i Lyrans stjärnbild? Nej, för den finns inte ens. Stjärnbilder är tvådimensionella, när man närmar sig löses de upp och bildar nya fjärran mönster. Skogs­brukare hör hemma tillsammans med resten av mänskligheten.

Hur kan då skogsnäringen åter närma sig allmänheten? Det finns fantastiska berättelser. Klimatutmaningarna tycks få hela världen att tigga om mer virke. Sveriges skogsbruk har en världsledande hållbarhet, åtminstone i visa avseenden. Vi kan bli världsledande även i mångfaldsskötsel. Och en stor undersökning har visat att det svenska folket är öppet för goda berättelser om skogens möjligheter.

Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareFör polariseringen i debatten bottnar i be­rättelser. Det finns ingen sanning. Vi ­bygger våra idéer om den biologiska mångfalden på antaganden om tiotusentals arter som vi inte vet mycket om. 
Och på tiotusen andra antaganden. Båda sidor i debatten lever på berättelsen.

På kort sikt tycks den goda berättelsen om skogsbruket vila i händerna på branschens stora annonskampanj. Det ska bli spännande att se om det räcker.

SKOGEN 2/2019

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Bokdöd

  Ingen bot för bok

  SKADEGÖRARE. Forskarna vet inte om bokdöden kommer att fortsätta spridas. Klart är att den inte kan stoppas.
 • Annons
 • Spelteknik gör jobbet lättare

  Att köra skogsmaskinkranar med kranspetsstyrning ger maskinförarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Dessutom sparar skogsbruket tid och därmed pengar. 
 • Här ska spån bli olja

  Kategorier: biodrivmedel, pyolysolja
  Under hösten påbörjas bygget av Europas första anläggning där sågspån omvandlas till råvara för biodrivmedel, så kallad till pyrolysolja.
 • Annons
 • Komatsu modell 895

  Skotarförsäljning skjuter fart

  MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.
 • Forskningsmedel till skog och naturvård

  Nu finns 18,8 miljoner kronor att söka till forskning och kunskapsspridning om skog och naturvård.
 • Annons