På väg mot Lyrans stjärnbild

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Här och där i landet kan bioälskare just nu se filmen ”Aniara”. Harry Martinsons rymdskepp ska ta människorna till säkerheten på mars, men slungas ur kurs och färdas ohjälpligt mot Lyrans stjärnbild långt, långt där borta.

Man behöver inte ens ha sett trailern för att börja tänka på landets skogsbrukare. Aniaras passagerare driver ju iväg lika hjälplösa som skogsägare ombord på en jättelik nyckelbiotop. Resten av mänskligheten hamnar 64 kilometer längre bakom för varje sekund som går. Och man tycks ha tappat möjligheterna att vända om.

Annons
Annons

Tidningen SKOGEN 2-2019Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»
På samma sätt som för Aniaras 8 000 resenärer tycks avståndet växa mellan skogsbrukarna och resten av mänskligheten. Folk läser i tidningen. Skogsbruket når inte miljömålen. Skogsbrukare vill inte veta var nyckel­biotoperna finns. Skogsbrukare ställs allt oftare inför skranket. Skogsbrukare gallrar bort miljövärden. Gammelskogen minskar.

Signaler som låter minst sagt konstiga i allmän­hetens öron. Avståndet växer.

Eller förstår den allt mer urbana allmänheten bakgrunden? Att ocertifierade skogsägare med mycket nyckelbiotoper hamnar i förfärlig kläm? Att en del ­miljömål är närmast utopiska? Att virkesproduktionen – och kanske mångfalden – skulle sjunka som en sten om halva skogen skulle skötas hyggesfritt? Att Skogsstyrelsen bara vill gå till domstol för att klargöra rättsläget? Att lövträden blir allt fler? 

Det verkar inte så. Avståndet växer.
Men kanske kan skogsbrukarna ensamma finna ­lyckan i Lyrans stjärnbild? Nej, för den finns inte ens. Stjärnbilder är tvådimensionella, när man närmar sig löses de upp och bildar nya fjärran mönster. Skogs­brukare hör hemma tillsammans med resten av mänskligheten.

Hur kan då skogsnäringen åter närma sig allmänheten? Det finns fantastiska berättelser. Klimatutmaningarna tycks få hela världen att tigga om mer virke. Sveriges skogsbruk har en världsledande hållbarhet, åtminstone i visa avseenden. Vi kan bli världsledande även i mångfaldsskötsel. Och en stor undersökning har visat att det svenska folket är öppet för goda berättelser om skogens möjligheter.

Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareFör polariseringen i debatten bottnar i be­rättelser. Det finns ingen sanning. Vi ­bygger våra idéer om den biologiska mångfalden på antaganden om tiotusentals arter som vi inte vet mycket om. 
Och på tiotusen andra antaganden. Båda sidor i debatten lever på berättelsen.

På kort sikt tycks den goda berättelsen om skogsbruket vila i händerna på branschens stora annonskampanj. Det ska bli spännande att se om det räcker.

SKOGEN 2/2019

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Skogsfond Baltikum ökar förvärvstakten

  Skogsfond Baltikum expanderar. Just nu pågår en nyemission i syfte att genomföra ytterligare skogsförvärv i Lettland och Litauen.
 • Annons
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Vilt i Skogspodden

  Nu finns avsnitt 68 av Skogspodden ute och där pratas en hel del viltbete och tall.
 • Annons
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Proffskocken bjuder på plättar med drottningsylt och granskott. Foto: Ulla Sundin Beck

  Nyttjar du skogens skafferi?

  Eller hamnar de växter du skördar bara i virkesvältan? Fick du nog av bär- och svampplockning som barn? Eller är skogen ett självklart skafferi som ger dig viltkött, tillbehör och extra smaksättning? Svara på månadens fråga!
 • Annons