På nya vägar i egna skor

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Hjälp, hur gick det här till? Ny som chefredaktör, första ledaren … Vad ska jag skriva? 
Du läser nu ett smakprov ur tidningen SKOGEN.
Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»
 

Inte för att det saknas intressanta skogsämnen.
Biologisk mångfald, äganderätt, EU:s inflytande på vårt skogsbruk. Ska trakthyggesbruket förbjudas eller ska hyggesstorleken begränsas? Ska alla konvertera sitt skogsbruk till hyggesfritt? Skogspropositionens påverkan på vårt skogsbruk – eller varför inte vårbudgetens? 
Det är egentligen bara att ta ett ämne och skriva – det är inte det jag har fjärilar i magen för. Det handlar mer om hur jag ska förvalta arvet efter min företrädare Bengt Ek, en skogs- och tidningsman som skrivit många hundra ledare med den äran.  
 
EFTER MYCKET GRUBBLANDE HAR jag kommit fram till att det nog är omöjlig att fylla hans skor. Jag får helt enkelt köpa egna och på sikt fylla dem med erfarenheter och en massa ledare så att min efterträdare en dag har samma funderingar som jag har nu.  
Hur det går får tiden utvisa, men som Billie Jean King, en av världens bästa tennisspelare, en gång sa: ”Mästare fortsätter att spela tills de spelar på rätt sätt. 
Fritt tolkat blir ju detta ”Skogsmästare fortsätter att skriva tills de skriver på rätt sätt”.  
Man får helt enkelt göra sitt bästa, kämpa på och se vart de egna skorna leder. Resultatet blir troligen annorlunda – kanske varken bättre eller sämre, utan bara annorlunda.  
En annorlunda framtid ser jag också för Föreningen Skogen, men inte bara på grund av bytet av generalsekreterare. Skogen som vi brukar, debatterar, värnar och inte minst njuter av kommer att förändras – liksom synen på den. Det påverkar förstås i sin tur en förening vars syfte är att främja alla former av ansvarsfullt brukande av skog. 
 
VAD SOM FÖRÄNDRAS OCH HUR vet vi inte än på länge. Det är precis som min karriär som ledarskribent en fråga för framtiden. Vi vet inte förrän långt senare vad utvecklingen verkligen bestått i. 
Men att skogsbruket kommer förändras, det vågar jag med säkerhet lova! Den utvecklingskurva vi har haft inom skogen kommer naturligtvis inte att plana ut. Vi kommer att få se självkörande skördare och skotare som går på nya bränslen. Vi kommer att få se nya sätt att mäta skog och upptäcka barborreangrepp tidigare. Forskningen kommer att ge ny kunskap om skötselmetoder, förädling och klimatnytta. Marknaden kommer kanske att efterfråga nya sortiment och kvaliteter – den kommer hur som helst att fortsätta svänga. 
 
JAG TYCKER ATT DET SKA BLI FANTASTISKT ROLIGT att få följa allt detta och att tycka, tänka och skriva om det här i SKOGEN. Så med ett valår i antågande vill jag önska er ett skogligt spännande och framför allt gott nytt år! 
 
JOHAN LARSSON, Chefredaktör
 
 
Ur SKOGEN 12/2021
Publicerad:
 • ”Våga vara nyfiken på jämställdhetsarbete”

  ”Jag tycker att reflektion är en nyckel i jämställdhetsarbete. Om man vågar vara nyfiken så kommer man långt.” Det säger Susanne Öberg i Sista ordet i tidningen SKOGEN.
 • Annons
 • ”EU-förslag hotar svensk skogsindustri”

  EU-förslag rörande markanvändning skulle minska de svenska avverkningarna i en omfattning som hotar en stor del av den svenska skogsindustrin, enligt Svebio.
 • Så mycket avverkningsanmäldes i fjol

  Den avverkningsanmälda arealen ökade med fyra procent i fjol. På länsnivå var dock variationerna stora. Halland stack ut med en ökning på 45 procent.
 • Annons
 • Vida förvärvar hyvleri

  Kategorier: Vida. V-Timber
  Vida-koncerner förvärvar hyvleriet V-Timber i Vrigstad i Sävsjö kommun.
 • Har skogsmark blivit för dyr?

  Under 2021 fortsatte priserna på skogsfastigheter att stiga över nästan hela landet. Har det gått för långt? Har för mycket av skogen blivit rena investeringsobjekt? Har du själv fått avstå markköp – eller frestats att sälja? Är värdeökningen rent av bara bra för den som äger skog? Svara på månadens fråga!
 • Annons