– Den svenska ekstocken passar perfekt för våra produkter, sade Kenneth Arvidsson, inköpsansvarig vid Kährs. Vi använder nästan bara svensk ek.
Kalmar län har den största mängden ek i landet. Det var därför naturligt för Föreningen Skogens exkursion "Ädellövskog med många värden" att träffas i Nybro och fortsätta ut i skogen mot Kalmarkusten för att diskutera föryngring och skötsel av de ädla lövträden.
Exkursionen genomfördes i samarbete med SLUs forskningsprogram om ädellöv och Skogsstyrelsen. Ett tjugotal deltagare fick lära sig att Kährstimmer är det vanligaste sågsortimentet. De riktigt stora värdena sitter dock i "diamantstocken", som kan betalas med 5000 kronor per kubikmeter.
– Tyvärr förlorar skogsägarna en del pengar på att stockarna är dåligt tillredda. Det kan handla om fel längder eller för dålig kvistning som ger vrakavdrag, berättade Kenneth Arvidsson.
Nyanläggning och skötsel av ädellövskog är idag beroende av statliga stöd – det ordinarie stödet för föryngring av ädellövskog, landsbygdsprogrammets satsning på att öka arealen ädellövskog och stöd för omläggning till ädellövskog efter Gudrunstormen. Lars Karlsson från Skogsstyrelsen i Nybro lotsade deltagarna genom stödsystemen, men också genom de skötselåtgärder som har visat sig fungera i Kalmartraktens lövskogar. Fortfarande finns det dock mycket kvar att lära.
– Vi behöver forska mycket mer kring anläggningen av ädellövbestånd, menade Magnus Löf, chef för ädellövprogrammet vid SLU.
Vid Kölby gård söder om Kalmar finns ett paradbestånd med idag 70-årig ek, där markägarna Lars och Kajsa Elfvesson visade upp det bestånd som Lars farfar hade anlagt.
Tidsperspektivet i ekskogsbruket svindlar vid tanken på att det kanske blir Lars och Kajsas barnbarn som får vara med och skörda frukterna av en 150-årig skötsel. Samtidigt är det lätt att förstöra värdena om inte skötseln är konsekvent.
– Se till att kronorna har gott om utrymme, då blir det mer kronor för skogsägaren, tipsade Lars Karlsson.
Den ädla lövskogen har ett särskilt stort värde för naturvården och friluftslivet. Gunnar Isacsson, som tidigare varit forskare vid SLU, visade på den mängd insekter som en gammal ek kan hysa. Både ekoxe och läderbaggens spillning kunde ses på exkursionen.
– Det här du visar är häftigt, och vi måste sprida budskapet att det är häftigt. Det sa en av deltagarna, Mats "på Höjden" Helge.
Det var en mycket nöjd grupp som avslutade exkursionen i naturvårdsområdet Dunö söder om Kalmar. Och det var en exkursion som gav mersmak.
– Jag ser fram mot fler liknande träffar, önskade Patrik Färdow, skogsägare med ädellövskog i Östergötland.