Timmen som gör jobbet säkrare

11 januari Med en timmes webbutbildning kan skogsjobbet bli säkrare. Den nya versionen av Säkert skogsarbete finns nu på flera språk.

Timmen som gör jobbet säkrare
Vibrationer och stillasittande är risker i maskinföraryrket. Foto: Houdini.

Den kostnadsfria webbkursen vill visa hur man skapar en arbetsmiljö som är både trivsam och säker. Den vänder sig till såväl chefer som skyddsombud och andra medarbetare inom skogsbruket.

Utbildningen tar en dryg timme att genomföra på mobil eller dator.

— Jag tycker att utbildningen är heltäckande. Den nya versionen är ännu bredare men samtidigt branschspecifik. Eftersom den är digital når vi fler företag i branschen än vad vi skulle gjort annars, säger Camilla Backlund, arbetsmiljöexpert Gröna arbetsgivare, i ett pressmeddelande från Prevent.

Utbildningen tar upp hur man ska få koll på riskerna, hur man jobbar säkert och systematiskt tillsammans och hur man skapar en bra säkerhetskultur på arbetsplatsen.

Inom skogsbruket har det blivit allt vanligare med både arbetsledare och medarbetare från andra länder. Den nya versionen av Säkert skogsarbete finns även på engelska, polska och rumänska. Något som både arbetsgivare och fackförbund efterfrågat.

— Jag använder ofta bilderboken vi tagit fram när jag är ute och träffar utländska skogsarbetare. Webbutbildningen på flera språk är därför ett välbehövligt tillskott, säger det regionala skyddsombudet Lars-Olov Eriksson, som är GS-fackets representant i projektet.

Utbildningen har tagits fram i samarbete mellan Gröna arbetsgivare, GS-facket och Prevent, en ideell arbetsmiljöorganisation som ägs näringsliv och fackliga organisationer.

Länk till Säkert skogsarbete

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb