Övervakning av granbarkborre kan stoppas

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Granbarkborre. Foto: Josefina Sköld, Skogsstyrelsen.
Sedan 1995 har granbarkborrestammen övervakats över hela landet. Det har hjälpt skogsbruket att veta vilken beredskap man behöver ha för kommande angrepp av granbarkborre. Nu riskerar övervakningen att stoppas.

Övervakningen av granbarkborren görs genom feromonfällor som töms regelbundet. Resultatet har kunnat följas på Skogsstyrelsens webbplats. Men pengarna till övervakningen har dragits in. Nu äskar Skogsstyrelsen pengar från regeringen för arbete som ska skydda skogen mot skador bland annat genom övervakning av granbarkborre.

Annons
Annons

- Om övervakningen läggs ned kommer vi att sakna kännedom om de storskaliga trenderna i antalet granbarkborrar och därmed ökar risken för att man inte hittar angripna bestånd och det drabbar skogsägarna, säger Gunnar Isacsson, ekolog vid Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Övervakningen har tidigare finansierats med pengar ur Landsbygdsprogrammet, men nu har de pengarna dragits in. Som en följd av det har SLU beslutat att inte skjuta till pengar inför 2019. Kontrollerna under 2018 är dock säkrade ekonomiskt.

 

Publicerad:
 • Gran slår nytt höjdrekord

  Kategorier: Sveriges högsta gran
  Nu har Sveriges högsta gran hittats. Nytt rekord är 49,4 meter.
 • Annons
 • Märkning på stammens kapyta.

  Skrivare märker virke direkt i aggregatet

  PATENT. En svensk uppfinning märker virket med valfri text innan det lämnar aggregatet. Många maskinförares önskedröm kan bli verklighet.
 • Markus Helin

  Få kvinnor köper skog

  FASTIGHETER. Bara vart fjärde köp av skog på den öppna marknaden gjordes av en kvinna i fjol. En låg andel med tanke på att nästan 40 procent av skogs­ägarna är kvinnor, men ändå en ökning över några år. 
 • Annons
 • Minskad lönsamhet för skogsbrukare

  Medan skogsindustrin går på högvarv minskar lönsamheten i skogsbruket, enligt en rapport från LRF Konsult.
 • Het konjunktur gynnar skogsindustrin

  Exportvärdet för skogsprodukter har ökat under 2018. I Europa är efterfrågan på trävaror fortsatt god men från utomeuropeiska marknader märks en minskad efterfrågan, enligt en rapport från Skogsindustrierna.
 • Annons