Övervakning av granbarkborre kan stoppas

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Granbarkborre. Foto: Josefina Sköld, Skogsstyrelsen.
Sedan 1995 har granbarkborrestammen övervakats över hela landet. Det har hjälpt skogsbruket att veta vilken beredskap man behöver ha för kommande angrepp av granbarkborre. Nu riskerar övervakningen att stoppas.

Övervakningen av granbarkborren görs genom feromonfällor som töms regelbundet. Resultatet har kunnat följas på Skogsstyrelsens webbplats. Men pengarna till övervakningen har dragits in. Nu äskar Skogsstyrelsen pengar från regeringen för arbete som ska skydda skogen mot skador bland annat genom övervakning av granbarkborre.

Annons
Annons

- Om övervakningen läggs ned kommer vi att sakna kännedom om de storskaliga trenderna i antalet granbarkborrar och därmed ökar risken för att man inte hittar angripna bestånd och det drabbar skogsägarna, säger Gunnar Isacsson, ekolog vid Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Övervakningen har tidigare finansierats med pengar ur Landsbygdsprogrammet, men nu har de pengarna dragits in. Som en följd av det har SLU beslutat att inte skjuta till pengar inför 2019. Kontrollerna under 2018 är dock säkrade ekonomiskt.

 

Publicerad:
 • Charlotte Bengtsson

  Forskningschefen gillar verkstad

  PRISAD. Charlotte Bengtsson är enligt egen utsago ”bra på att göra ingenting”. Det tvivlar du nog på om du har mött denna handlingskraftiga forsknings­chef och Guldkvistmottagare som gärna har en forskningsrapport på sängbordet.
 • Annons
 • Föreningen Skogen, Tidningen SKOGEN

  Virkesförrådet fortsätter att växa

  Fler och större träd är anledningen till att virkesförrådet i de svenska skogarna fortsätter att växa,  visar statistik från Riksskogstaxeringen.
 • Tidningen SKOGEN

  Frysta frön föryngrar skånsk lövskog

  Samla bok- och ekollon, frys ned dem, låt dem gro och så dem i naturen.
 • Annons
 • Stora barkborresvärmar ökar skaderisken

  Det snabba omslaget till varmare väder har kickstartat svärmningen av granbarkborrar. Det ökar riskerna för skadeangrepp på stående skog.
 • Rekordbrand hjälper naturen

  En naturvårdsbränning på hela 260 hektar, kanske den största i Sverige någonsin, har genomförts i Rätttvik.
 • Annons