Överdrivet om granbarkborren

25 februari 2007 I ett flitigt citerat pressmeddelande varnar Skogsstyrelsen för att över 60 miljoner kubikmeter levande skog kan angripas av granbarkborrar om vädret gynnar insekterna — bara i år och nästa år. Men är det rimligt?

— Det finns ingen härjning i historisk tid som har visat en så våldsam ökning, kommenterar fältentomolog Åke Lindelöw på SLU. Vid stormen 1969 skadades drygt 30 miljoner kubikmeter virke. Under de tolv följande åren angreps ”bara” fem miljoner kubikmeter av barkborrar. Och då anses det ändå att förutsättningarna var dåliga: bristande skogshygien gjorde att det fanns mycket insekter i skogen från start. Det var dessutom lågkonjunktur och mycket virke låg obarkat vid väg.
En till tio miljoner kubikmeter är ett rimligare intervall för de närmaste två åren menar Åke Lindelöw.
— Analyser om vad som händer år 2009 och framåt kan ingen göra med trovärdighet.

Men skadorna fortsätter sannolikt i många år. Det lär man av tidigare stormar. Till exempel rev stormen Lothar 1999 ner 25 miljoner kubikmeter i tyska Baden-Würt-temberg. Året därpå blev barkborreskadorna små, år 2001 skadades två miljoner kubikmeter — och på den nivån låg det fortfarande år 2005.
— Förutsättningarna för att bekämpa barkborren i Sverige har inte precis blivit bättre med åren, menar Åke Lindelöw. För 30 år sedan skulle Skogsstyrelsen ha pekat med hela handen och sagt till vad som skulle göras. Nu pekar alla företag och organisationer med hela handen.

Text: Bengt Ek
bengt@skogen.se

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb