Ovanligt stora virkeslager

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Virkeslagren var vid årsskiftet de största på tolv år.

De totala lagren av barrsågtimmer, massaved och massaflis var 9,5 miljoner kubikmeter den sista december. Det är en ökning med 15 procent jämfört med året innan, visar Skogsstyrelsens statistik. 

Annons
Annons

– Så stora volymer i lager har vi inte sett sedan slutet av 2008. En anledning bör vara ökade avverkningar av granbarkborreskadad skog, säger Katarina Ekberg, handläggare, Skogsstyrelsen.

Trots att lagren av massaved minskade i slutet av året uppgick de till totalt 5,4 miljoner kubikmeter. Av detta var 4,2 miljoner kubikmeter barrmassaved vilket var 46 procent mer än samma tid 2018. Lagren av barrmassaved ökade i hela landet. Lagren av granmassaved och lövmassaved var något lägre än förra året och låg båda på omkring 0,6 miljoner kubikmeter.

Lagren av barrsågtimmer ökade i slutet av året och uppgick till 3,2 miljoner kubikmeter. Jämfört med samma tidpunkt året innan är det en ökning med 8 procent. 

Lagren av massaflis beräknas ha uppgått till 0,9 miljon kubikmeter, vilket är en minskning med 10 procent jämfört med 2018.

 

Publicerad:
 • Skogspodden hyllar Småland

  I avsnitt 72 hyllar Skogspodden Småland. Här intervjuas två smålänningar med skogliga jobb och fötterna djupt förankrade i det småländska skogsbruket.
 • Annons
 • Virkesstudion #43 – Besök hos Derome

  Kategorier: Virkesstudion #43
  I veckans avsnitt av Virkesstudion beger sig Per Hedberg och Carl Johan Moberg till en blåsig västkust och besöker sågverksgruppen Derome.
 • Putin vill förbjuda timmerexport

  President Vladimir Putin vill se ett exportförbud för timmer från Ryssland, enligt nyhetsbrevet WRI.
 • Annons
 • Raka furustammar bland granar.

  Är kvalitetsvirke lönsamt?

  Lönar det sig att satsa på kvistrent och senvuxet? Eller tar det för lång tid och för mycket arbete? Är det kanske bättre att satsa på snabbväxande volymproduktion av träfibrer när framtiden är oviss? Svara på månadens fråga!
 • Tre snabba till Skogssverige som fyller 25

  Gunilla Häggström, kommunikationsansvarig på Skogssverige, svarar på SKOGENS frågor.
 • Annons