Ovanligt stora virkeslager

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Virkeslagren var vid årsskiftet de största på tolv år.

De totala lagren av barrsågtimmer, massaved och massaflis var 9,5 miljoner kubikmeter den sista december. Det är en ökning med 15 procent jämfört med året innan, visar Skogsstyrelsens statistik. 

Annons
Annons

– Så stora volymer i lager har vi inte sett sedan slutet av 2008. En anledning bör vara ökade avverkningar av granbarkborreskadad skog, säger Katarina Ekberg, handläggare, Skogsstyrelsen.

Trots att lagren av massaved minskade i slutet av året uppgick de till totalt 5,4 miljoner kubikmeter. Av detta var 4,2 miljoner kubikmeter barrmassaved vilket var 46 procent mer än samma tid 2018. Lagren av barrmassaved ökade i hela landet. Lagren av granmassaved och lövmassaved var något lägre än förra året och låg båda på omkring 0,6 miljoner kubikmeter.

Lagren av barrsågtimmer ökade i slutet av året och uppgick till 3,2 miljoner kubikmeter. Jämfört med samma tidpunkt året innan är det en ökning med 8 procent. 

Lagren av massaflis beräknas ha uppgått till 0,9 miljon kubikmeter, vilket är en minskning med 10 procent jämfört med 2018.

 

Publicerad:
 • Grangallrat

  Här gallras mot gnaget

  VILTSKADOR. I ett småländsk granbestånd pågår just nu ett experiment. Här gallras bara längs med varannan stickväg för att man ska kunna se om omfattningen av kronhjortens skador påverkas. 
 • Annons
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Annons
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • Annons