”Oschysst och kortsiktigt – prisdumpning skadar näringen"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Kolbjörn Kindströmer är ordförande för branschorganisationen Skogsentreprenörerna.
SKOGENdebatt. På kort tid har flera av landets större skogsindustrier bestämt sig för att säga upp ett antal erfarna entreprenörer. Samtidigt står dörren öppen för andra att bemanna skogsmaskiner med snabbutbildad utländsk personal som har låg, eller ingen erfarenhet alls. Vart är det svenska entreprenadskogsbruket på väg, undrar Kolbjörn Kindströmer.

Så länge man följer skatteregler, arbetsmiljölagstiftningen och klarar sig från lönedumpning står det naturligtvis alla fritt i en värld som bygger på en fri marknad. 

Annons
Annons

Men etiskt, moraliskt. Vilka blir konsekvenserna på längre sikt? Vilka signaler skickar vi till alla som vill in i näringen – blivande förare och entreprenörer? Och vad ska politikerna tro mitt i en tid när det svenska skogsbrukets framtid hänger på en skör gren? 
Kortsiktigt kan det kanske låta som tämligen enkla beslut att bemanna med personal från öst för att tjäna ytterligare några kronor. Men blickar man längre mot horisonten kommer det att betala sig dyrt.  
 Skogen är måhända en framtidsbransch men vem vill arbeta i en näring där prisdumpning från redan låga nivåer ska vara det enda rådande? Det gagnar knappast kvaliteten på jobbet som ska utföras. 
Det är våra förare och övriga verksamma i de gröna näringarna som idag håller den svenska landsbygden levande – och vi är stolta över att vara Europas kanske skickligaste på att ta vår miljöhänsyn i god dialog med våra kunder. 
Var finns framtidstänket, och vår tidigare gemensamma ambition att försöka skapa en attraktiv näring på en sund marknad?   
 
KOLBJÖRN KINDSTRÖMER
Ordförande Skogsentreprenörerna
 
Publicerad:
 • Snart syns skogsbruket i storstäderna

  Med humor och sportreferenser vill kampanjen Skogslandslaget nå ut med kunskap om familjeskogsbruket till storstadsbor.
 • Annons
 • Forskare utvecklar fjärrstyrd markberedare

  En fjärrstyrd markberedare ska utvecklas av Skogforsk. Det finns flera anledningar till att man valt just en markberedningsmaskin.
 • Plockhuggare får skogspris

  Skogsägare Jan Bertilsson ställde om till hyggesfritt och anordnar kurser i ämnet. För det får han Naturskyddsföreningens skogspris.
 • Annons
 • Frivilligt avsatt areal oförändrad

  Arealen frivilligt avsatt skogsmark, cirka 1,3 miljoner hektar, var oförändrad 2021 jämfört med året innan.
 • Smittat frö kan förklara diplodia

  Skadliga svampar kan åka snålskjuts på frön och leva latent i värdväxter länge innan skador uppstår. Det kan vara förklaringen till utbrotten av tallsvampen diplodia på senare år, tror forskare vid SLU. Kunskapen ger hopp om metoder som kan stoppa skadegörare tidigt.
 • Annons