”Oschysst och kortsiktigt – prisdumpning skadar näringen"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Kolbjörn Kindströmer är ordförande för branschorganisationen Skogsentreprenörerna.
SKOGENdebatt. På kort tid har flera av landets större skogsindustrier bestämt sig för att säga upp ett antal erfarna entreprenörer. Samtidigt står dörren öppen för andra att bemanna skogsmaskiner med snabbutbildad utländsk personal som har låg, eller ingen erfarenhet alls. Vart är det svenska entreprenadskogsbruket på väg, undrar Kolbjörn Kindströmer.

Så länge man följer skatteregler, arbetsmiljölagstiftningen och klarar sig från lönedumpning står det naturligtvis alla fritt i en värld som bygger på en fri marknad. 

Annons
Annons

Men etiskt, moraliskt. Vilka blir konsekvenserna på längre sikt? Vilka signaler skickar vi till alla som vill in i näringen – blivande förare och entreprenörer? Och vad ska politikerna tro mitt i en tid när det svenska skogsbrukets framtid hänger på en skör gren? 
Kortsiktigt kan det kanske låta som tämligen enkla beslut att bemanna med personal från öst för att tjäna ytterligare några kronor. Men blickar man längre mot horisonten kommer det att betala sig dyrt.  
 Skogen är måhända en framtidsbransch men vem vill arbeta i en näring där prisdumpning från redan låga nivåer ska vara det enda rådande? Det gagnar knappast kvaliteten på jobbet som ska utföras. 
Det är våra förare och övriga verksamma i de gröna näringarna som idag håller den svenska landsbygden levande – och vi är stolta över att vara Europas kanske skickligaste på att ta vår miljöhänsyn i god dialog med våra kunder. 
Var finns framtidstänket, och vår tidigare gemensamma ambition att försöka skapa en attraktiv näring på en sund marknad?   
 
KOLBJÖRN KINDSTRÖMER
Ordförande Skogsentreprenörerna
 
Publicerad:
 • Norra Skog höjer massavedspriser

  Kategorier: virkesmarknad
  Norra skog höjer priserna på såväl barr- som lövmassaved med 20 kronor kubikmetern.
 • Annons
 • Så bekämpas barkborre i reservat

  I en ny rapport sammanfattar landets länsstyrelser vilka åtgärder de gjort för att bekämpa granbarkborren i naturreservat.
 • Jämställdhetsansvar halkar runt på SLU

  Kategorier: jämställdhetsarbete, SLU
  En ny studie från SLU visar att ansvaret för jämställdhetsarbete halkar runt i organisationen. Här finns en utbredd förväntan på att andra ska ta ansvar.
 • Annons
 • Reservatsbildning – här är råden

  Frågor om naturreservat tillhör de vanligaste hos Norra Skog. På sin webb listar föreningen vad markägaren bör tänka på.
 • Tips vid oväntade intäkter

  Oväntade intäkter är inte alltid goda nyheter. SKOGEN har frågat en skatteexpert hur man kan hantera oplanerade förtida avverkningar.
 • Annons