En bidragande orsak är att kvävebrist begränsar skogens tillväxt.
– Studien visar att det finns anledning att vara försiktig med antaganden och prognoser som innehåller positiva tillväxteffekter av ett varmare klimat, säger Tomas Lundmark, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande från Sveriges lantbruksuniversitet,
Modellstudier och fältexperiment som pågått under kort tid har tytt på betydande tillväxthöjningar i nordliga barrblandskogar. En nyligen publicerad studie i Nature Climate Change motsäger dock detta. I en unik långtidsstudie av gran i Flakaliden i Västerbotten visas att varmare förhållanden i marken inte ger någon uthållig tillväxtökning efter 18 år.
Försöket anlades ursprungligen för att undersöka hur mycket granens produktionsförmåga i Norrlandsklimat kan ökas med hjälp av gödsling och bevattning. Nu visade det sig att de data som har samlats in under åren även kunde användas för att belysa klimateffekter på trädens tillväxt. Huvuddelen av fält- och analysarbetet har gjorts av Hyungwoo Lim vid Sveriges lantbruksuniversitets institution för skogens ekologi och skötsel.