Osäkert om varmare klimat ökar skogens tillväxt

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Ny forskning visar att ett varmare klimat långsiktigt inte ger någon tillväxthöjning.
Granskog i Flakaliden. Foto: Sune Linder.
Hittills har forskning visat att ett varmare klimat skulle öka tillväxten i svensk barrskog. Men en ny studie visar att det inte alls behöver bli så.

En bidragande orsak är att kvävebrist begränsar skogens tillväxt.

Annons
Annons

– Studien visar att det finns anledning att vara försiktig med antaganden och prognoser som innehåller positiva tillväxteffekter av ett varmare klimat, säger Tomas Lundmark, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande från Sveriges lantbruksuniversitet,

Modellstudier och fältexperiment som pågått under kort tid har tytt på betydande tillväxthöjningar i nordliga barrblandskogar. En nyligen publicerad studie i Nature Climate Change motsäger dock detta. I en unik långtidsstudie av gran i  Flakaliden i Västerbotten visas att varmare förhållanden i marken inte ger någon uthållig tillväxtökning efter 18 år.

Försöket anlades ursprungligen för att undersöka hur mycket granens produktionsförmåga i Norrlandsklimat kan ökas med hjälp av gödsling och bevattning. Nu visade det sig att de data som har samlats in under åren även kunde användas för att belysa klimateffekter på trädens tillväxt. Huvuddelen av fält- och analysarbetet har gjorts av Hyungwoo Lim vid Sveriges lantbruksuniversitets institution för skogens ekologi och skötsel.

 

 

Publicerad:
 • Decemberboom av avverkningsanmälningar

  Avverkningsanmälningarna i december var de högsta för månaden på tio år i Svealand.
 • Annons
 • Hyvleri i Mora läggs ned

  Hyvleriet Siljan wood products i Mora avvecklar verksamheten. 20 anställda varslas om uppsägning.
 • Virkesbörsen förmedlar skogsvårdstjänster

  Virkesbörsen lanserar nu möjligheten för skogsägare att digitalt ta in offerter på skogsvård och andra tjänster som rör deras skog.
 • Annons
 • Göran Ellingsson

  Röjande kock ger råd

  Kategorier: Ny på jobbet, skogsjobb
  MÅNGSIDIG. Göran Ellingsson är ny skogsrådgivare hos Norrskog i Strömsund i Jämtland. Som flitig mångsysslare uppskattar han variationen.
 • Hundratals miljoner till skogsforskning

  Knut och Alice Wallenbergs stiftelse skänker ytterligare 280 miljoner kronor till skogsforskning.
 • Annons