Oro för rekordtidig svärmning

5 april 2007

I Naturreservatet Osaby i Småland har 80 miljoner granbarkborrar övervintrat i det 70 hektar stora reservatet. Totalt i Götaland handlar det om miljarder granbarkborrar som nu inväntar den första vårvärmen. I Skogsbruket pågår nu intensiva förberedelser för att minska de kommande angreppen. Det är också nu i vår som Gudrunvirket som ligger kvar sedan 2005 kommer att exportera stora mängder granbarkborrar till omgivande skogar. Skogsstyrelsen har inga uppgifter om hur mycket virke som finns kvar i skogarna. Förra våren rörde det sig om 2,5 miljoner kubikmeter.

Skogsägare hoppas på en kall påsk:
I början av påskhelgen strömmar kall luft ner över Götaland förutspår SMHI. Ett besked som glädjer skogsägarna som är oroade över att en allt för tidig värmebölja ska få granbarkborren på rekordtidiga vingar. I vanliga fall sker den första svärmningen i slutet av april när dagstemperaturen under ett par dagar ligger över 18 grader.

Ännu är inte alla fångstfällor på plats. Det tar tid att bygga fångstfällor med färskt granvirke och alla plastfällor är ännu inte levererade. Feromonet till övervakningsfällorna som Skogsstyrelsen beställt från Norge lär dessutom i veckan ha fastnat i tullen.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb