Orkanen Kyrill gav tyska skogsnäringen en blåtira

24 januari 2007 - Vi har ännu inga siffror. Skogvaktarna är ute och undersöker läget, vi andra håller oss borta från skogen. Det säger man på den tyska skogsvårdsföreningen, Deutscher Forstverband till SKOGEN.

Fortfarande på fredagen blåser det orkanbyar på sina håll men sitt värsta gjorde lågtrycket Kyrill under torsdagen då det också skördade omkring 40 liv i de berörda länderna.

Tyskland med sina skyhöga virkesförråd och plockhuggna skogar står inför en ständig fara för skogliga katastrofstormar. Lågtryckets kraftigaste orkanby uppmättes i går, torsdag, i östra Tyskland till 202 km i timmen. Det är inte mindre än 56 meter per sekund. Men det ligger åtminstone lägre än katastrofen Lothars 259 km i timmen på samma plats (Wendelstein). Däremot är Kyrill ett oväder som täckt större landområden än Lothar gjorde.

I södra Tyskland som drabbades hårdast av Lothar drar man redan en lättnadens suck.

— Vi kom undan med en blåtira, säger ordföranden för Baden-Württembergs skogskammare, Max Erbgraf zu Königsegg, som också levererar den första prognosen: Mindre än en miljon kubik fällt i det hörnet av landet.

På flera håll räknar man med att de första prognoserna över skadorna dröjer till på måndag.

– Tack vare den goda efterfrågan på virke kommer det inte bli några allvarligare följder på virkesmarknaden, säger Max Erbgraf zu Königsegg till tyska SWR. Lothar efterlämnade 30 miljoner kubikmeter vilket gav sänkta priser på virket.

Text: Bengt Ek

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Tomas Frisk är ny chef för skog på WWF
SkogenJobb