"Öppna gränserna för skogsvården"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Plantörer i södra Lappland, genrebild från en tidigare sommar. Foto: LE Carlsson, SKOGENbild.
SKOGENdebatt. Branschorganisationen Skogsentreprenörerna anser att Inreseförbudet för plantörer kan öppna upp för oseriösa gråzonsaktörer. "Vi uppmanar nu landets skogsägare att hålla koll på vilka som faktiskt gör jobbet. Samtidigt hoppas vi få gränspolisen att tänka om", skriver vd Anna Furnesss i en debattartikel.

Nyligen preciserade polismyndigheten sin tolkning av vilka gästarbetare som får komma in i landet – och vi är förstås glada för att gränsen öppnas för arbetskraft till Sveriges livsmedelsproduktion. Men som branschorganisation kan vi inte förstå varför plantering av skog inte rymdes i dispensen. I EU:s riktlinjer uppmanas länder att göra det möjligt för säsongsarbetare inom skörd och plantering att röra sig över gränserna eftersom de är en väldefinierad och kritisk arbetskraftsresurs för de gröna näringarna. På EU-nivå görs ingen skillnad mellan vilka grödor som ska planteras, skogsnationen Sverige har dock gjort en striktare tolkning än vad EU påbjuder.

Annons
Annons

Skogsbruket kan kanske uppfattas som mindre akut, men planteras det inte i tid dör plantorna, och risken finns nu att samma öde väntar flera av landets seriösa skogsvårdsföretag. Vi har det senaste decenniet arbetat hårt för att professionalisera skogsvårdsentreprenaden. Både företagandet och plantörs- och röjarprofessionerna. Och just nu känner vi en oro för den jargong vi möts av: Det finns ju många friställda – anställ dem!

Då vidden av coronakrisen anades uppskattade vi att det skulle fattas 3 000 plantörer och röjare inför årets säsong. Idag är siffran betydligt nedskruvad eftersom våra medlemmar lappat och lagat på alla tänkbara sätt. I grunden är det bra att branschen gemensamt kavlar upp ärmarna och löser problem tillsammans. Det vore också fantastiskt om vi kunde lyckas med en inhemsk jobbmatchning för att lösa planteringen detta extremår.  Tro oss, visst ser vi en möjlighet att få nytt folk att stifta bekantskap med skogen!

 Ändå vill vi höja ett varningens finger. Vi vet att det bakom solskenshistorierna om de friställda flygvärdinnorna som blev plantörer döljer sig en mer ljusskygg verklighet. Med stängda gränser och lagar att följa för de seriösa skogsvårdarna, öppnas nya möjligheter för de som inte ryggar för att bryta mot reglerna. Vi vet till exempel att det så gott som dagligen erbjuds arbetskraft med löften om att det ”inte krävs några papper alls”.

 

HÄR LURAR GENVÄGAR

I en allmän yra och vilja att lösa problem lurar genvägar som snabbt kan skicka skogsvårdsentreprenaden tio år bakåt i tiden – och tillsammans med polismyndighetens tolkning av vilka gästarbetare som är välkomna till Sverige riskerar vi ett mycket djupt och svårläkt jack för en av landets tyngsta, och absolut viktigaste, basnäringar.

Ska vi kunna fortsätta hålla huvudet högt måste vi få samma möjligheter som den övriga gröna näringen, och Skogsentreprenörerna hoppas att polisen tar sig tid att harmonisera sin tolkning kring vilka jobb som är tillräckligt gröna för att öppna upp gränsen. Inte minst aktuellt då Ukraina verkar överväga dispenser i sitt utreseförbud – ett av de länder utanför EU som många av våra plantörer och röjare kommer ifrån.

I detta nu måste myndigheten agera snabbt – det finns fortfarande tid! Att inkludera professionella skogsarbetare i dispensen för inreseförbudet är ett relativt enkelt sätt att gynna småföretagandet på landsbygden – så att vi kan få professionell plantering även nästa år.

ANNA FURNESS

Vd för Skogsentreprenörerna

Publicerad:
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Annons
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Annons
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons