Så här skriver förbundet till SLU:s styrelse
SLU överväger att flytta Skogsmästarutbildningen till Uppsala. Bakgrunden till detta är en utredning gjord av Ulf Heyman där han gjort en översyn av samtliga utbildningsorter. Utredaren har kommit fram till att det ”bästa” är att förlägga samtliga utbildningar till tre huvudorter, Uppsala, Umeå och Alnarp. Detta skulle utifrån utredarens ståndpunkt vara det mest kostnadseffektiva.
Att Skogsmästarutbildningen i Skinnskatteberg är ett väl fungerande utbildningsprogram som visar plusresultat, nämner utredaren endast i förbifarten! Vad som skulle vara det bästa för utbildningen och studenterna tar han över huvudtaget inte upp i sin utredning.
Det är heller ingen som över huvudtaget frågat näringen vad den efterfrågar. Vilken typ av kompetens och människor som kommer att behövas framöver? Är inte detta den viktigaste och mest grundläggande frågan att ställa inför en översyn av utbildningsprogrammen?!
Skogsmästarutbildningen är väl förankrad i skogsbranschen och är ett väl inarbetat varumärke. Skogsmästaren har en bred bas att stå på med en tydlig praktisk förankring och erfarenhet genom att det krävs skoglig praktik för att vara behörig till utbildningen. Utbildningen i Skinnskatteberg varvar också teori och praktik. Detta kan man göra tack vare att man har ett väl fungerande utbyte med skogsnäringen i området och att det finns bra övningsobjekt på mycket nära håll. Dessa delar är oerhört viktiga för utbildningen. Var finns dessa övningsobjekt i Uppsala??? För att komma till lämpliga objekt där, måste studenterna bussas ut till skogen vilket både tar mycket tid, kostar pengar och inte är heller speciellt miljövänligt. I Skinnskatteberg finns övningsobjekten på gångavstånd, runt knuten! Just den praktiska erfarenheten är mycket viktig i många av de arbeten som en Skogsmästare kan förväntas arbeta med, virkesköpare, produktionsledare, skogsvårdsledare, planerare mm.
Risken som föreligger om Skogsmästarutbildningen flyttas till Uppsala är att den blir mer och mer teoretisk och tappar sin praktiska del. Något som vi från skogsnäringen ser som en stor fara! Det riskerar att bli en kortare variant av Jägmästarutbildningen, en ”Jägmästare-light”.
Jägmästarutbildningen fyller sina behov och Skogsmästarutbildningen sina, en mellanvariant är inte till gagn för någon! Man riskerar att utbilda människor med en kompetens som ingen efterfrågar eller vill ha.
Skogsmästarutbildningen med dess tydliga praktiska förankring är efterfrågad av såväl skogsnäringen som studenterna. Utbildningen med dess placering i Skinnskatteberg är mycket populär och vid senaste intagningen var antalet sökande rekord högt. Drygt 200 sökande till ca 45 platser!! De senaste åren har studenterna mer eller mindre kunnat välja vilket arbete de vill ha efter examen. Alla som velat ha ett adekvat arbete har utan problem fått det omgående efter examen! Är inte detta ett gott betyg till utbildningen??
Landsbygdsdepartementet har tidigare kritiserat SLU för att de akademiserar sina utbildningar allt för mycket. En eventuell flytt till Uppsala motverkar ju absolut inte detta, tvärtom!!
Vi från skogsnäringen efterfrågar en dialog där vi gemensamt kan diskutera hur vi ska möta framtidens behov och kompetens. Den översyn SLU nu gör är för att spara in och dra ner på kostnader. Det första man då bör göra är att titta på de enheter som verkligen har ekonomiska problem och INTE de som uppvisar ekonomisk balans. Risken som nu föreligger om utbildningen flyttas är att man får färre studenter vilket i sin tur leder till ännu större ekonomiska problem.
Nej här har SLU gjort en ordentlig tavla, man har börjat i helt fel ända. Börja med att fråga branschen vad den vill, ta vara på det och utveckla det. Inte tvärtom. Ta också vara på de goda relationer och allt det positiva som finns, och som byggts upp under lång tid i Skinnskatteberg.
Carl Johan Olsson, Ordförande Skogsmästareförbundet
Följande personer och företag ställer sig bakom denna skrivelse:
Svante Scherman, Koncernchef Skogssällskapet
Carl Johan Jurss, Chefsmäklare LRF Konsult
Gustaf Adelswärd, Ägare och styrelseordförande Baroniet Adelswärd AB
Eric Carpholm, VD Boxholms Skogar AB
Jan Persson, Segmentsansvarig Skog och Lantbruk Mellersta regionen Swedbank
Kjell Isfeldt, Personalchef Sydved
Gunnar Jakobsson, VD Derome Timber
Eivor Mettävainio, Fastighetschef Sveaskog
Sven-Erik Österberg, Riksdagsledamot från Västmanland
Olof Falkeström, Skogschef Norrskog
Nils Broman, Skogschef Norra Skogsägarna