Brevskrivarna uppmanar förutom SLU även skogsnäringen i stort att ta krafttag mot den exkluderande machokultur som redan nu, under studieåren, har fått en majoritet av dem att fundera på att helt överge den skogliga banan.
Till brevet bifogar brevskrivarna en rad berättelser där de själva och andra studenter i samma årskurs vittnar om bland annat sexism, rasism, homofobi och trakasserier.
Brevet har i dag skickats till SLU:s ledning och publiceras samtidigt här på skogen.se samt även på Instagram-kontot @slutavverkat.
FRÅN HASHTAG TILL HANDLING
Under skogsbranschens Metoo-upprop #slutavverkat har det yttrats påståenden om att händelserna beskrivna kanske inte är aktuella, eller att de inte kommer att vara ett problem i framtiden eftersom vi står inför ett generationsskifte. I samband med uppropet vill vi med detta uttalande belysa den verklighet vi upplevt under våra fem år som kvinnliga jägmästarstudenter.
Tillhörande detta brev finns händelser vi varit med om under vår utbildningstid. Det handlar bland annat om härskartekniker, diskriminering, sexism, rasism, trakasserier, homosocialitet, homofobi och konservativa normer. Dessa tydliga normer går i arv mellan årskurserna och skapar en kultur. En exkluderande kultur där inte bara vi kvinnor far illa, utan alla som önskar gå emot dessa normer.
Med tanke på tidigare diskussioner kring utmaningar vid rekrytering till SLU och att många kvinnor väljer att lämna skogsbranschen, borde detta vara ett angeläget problem för alla inblandade. Det är viktigt att de värderingar SLU och skogsnäringen säger sig stå för faktiskt har betydelse i verkligheten. Skogsbranschens upprop och alla berättelser visar motsatsen.
Vi gör detta uttalande eftersom vi vill ta chansen att påverka framtida studenters upplevelser under deras studietid, men också vår egna framtid inom skogsbranschen. När vi kommer ut i arbetslivet förväntar vi oss ett starkt ledarskap av våra arbetsgivare där beteenden likt de beskrivna i uppropets berättelser inte accepteras. Vi kommer att arbeta hårt för den förändring vi vill se och förväntar oss detsamma av SLU och skogsnäringen.
De förändringar vi vill se är:
(1) återkommande obligatoriska utbildningar om människors lika värde och normkritik för alla studenter, anställda vid SLU och inom skogsnäringen,
(2) tydlighet från SLU och skogsnäringen angående vad som är ett accepterat beteende och inte,
(3) tydlighet kring vilka konsekvenser som följer av ett icke accepterat beteende,
(4) enkelhet vid anmälan/rapportering av ett icke accepterat beteende, både för den utsatta och betraktaren, samt
(5) att ett icke accepterat beteende leder till allvarliga konsekvenser.
För att skogsbranschen inte skall gå miste om fler kompetenta individer är det dags att vi nu går från hashtag till handling. Ingen skall behöva tolerera det arbetsklimat som vi upplevt under vår studietid. Våra berättelser publiceras på Instagramkontot @slutavverkat.
Isabella Hallberg Sramek
Lina Arnesson Ceder
Johanna Hägglund
Felicia Lidman
Jenny Dahl
Louise Persson
Sara Holappa Jonsson
Johanna Schroeder
Ida Hansson
Lisa Wennerlund
Hanna Glöd
Ida Tjärnström
Hilda Mikaelsson
Karolina Ottosson
Anna Olofsson
Amanda Löfdahl