Vid ekonomisk oro och osäkerhet väljer företagen ofta mellan två olika vägar. Antingen organiserar man om och byter chefer eller så tar man nya marknadsgrepp med nya idéer.
Personalförändringar kan man minst sagt kalla det när nu Södras vd och koncernchef Leif Brodén fick avsked och Södra Timbers vd Peter Nilssons avgick. Frågan är om det var en frivillig avgång eller sparken i Nilssons fall.
Någon månad tidigare hade också andra stora ledningsförändringar bestämts. Bland annat slutade Södras informationsdirektör Per Braconier liksom Urban Eriksson på Södra Interiör. Vad händer och vad är alla dessa förändringar uttryck för?
Organisationsförändringar har också genomförts av Norrskog och Sveaskog. Sveaskog består nu av tre marknadsområden: Norr, Mitt och Syd. Från Syd finns ännu inga prislistor på hemsidan.
Den andra vägen är innovationer och nytänk. I norr inför flera köpare klentimmer som permanenta sortiment. Det gäller SCA, Sveaskog, Norra skogsägarna och Norrskog. Bolagens sågar måste utnyttjas bättre och skogsägarna får samtidigt mer pengar i plånboken är tanken. Virke styrs över från en haltande pappers- och massamarknad till timmer.
Klentimret är en positiv signal från köparna till skogsägarna. Men klentimmerpriset är inte alltid så mycket högre än massavedspriset. Och priserna på timmer och massaved faller.
Vid närmare analys av jämförpriserna, som ni kan se i våra listor, är därför den sammanlagda betalningen bara mycket marginellt högre till skogsägarna tack vare klentimret. I norra Sverige sänker Sveaskog och Norrskog priserna.
I norra Sverige fortsätter Billerud att betala bäst. Hur länge? Alla andra har sänkt sina priser mer eller mindre.
I Götaland har Stora Enso, Holmen, Södra och VVDS sänkt massavedspriserna. Timmerpriserna är oförändrade både i Götaland och i Mellansverige.
Att sänka priserna är alltid en knepig sak. När det vänder gäller det att ha rotstående lager som köparna måste skaffa sig redan under lågkonjunkturen, trots att betalningsförmågan då är låg. När det vänder är det för sent att börja ropa på virke.
Södra löser detta bekymmer genom att förlänga produktionsstoppen i sommar.
SCA går en annan väg och inför en sommarpremie på gran. SCA:s granförbrukande industri går på högvarv och har stort behov av råvara. Men osäkerheten gör att det inte är tal om någon permanent höjning av prislistorna.
Alla kvartalsrapporter visar betydligt sämre resultat i jämförelse med motsvarande period 2011. Lite optimism kan dock skönjas där. I kommentarerna från företagen säger man att ljuset skymtar i tunneln. Men skogsägarna får nog nöja sig med dagens priser ett bra tag framöver.
Text: Lars Åkerman
Ur SKOGEN 5/12