Omfattande betesskador i norr

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Åke Sjöström.
Betesskadorna på ungtall i Sveriges fyra nordligaste län är fortsatt långt över de nationella målen, enligt Skogsstyrelsen.

Skadorna på ungtall ligger på samma nivå som i fjol, nämligen på 12 procent, visar Skogsstyrelsens inventering.

Annons
Annons

”I jämförelse med den nationellt fastställda målnivån på fem procent skador är det alltför stora skador”, säger Magnus Kristoffersson, viltspecialist på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Det enda län i norra Sverige som visar en förbättring jämfört med fjolårets inventering av betesskador är Västernorrland. Där har andelen skadorna minskat från 20 procent 2019 till 17 procent i år.

”Västernorrland sticker tyvärr ut med hög andel skador jämfört med de övriga länen i Norrland och det är oroande. Vi behöver gemensamt vidta åtgärder som leder till att skadorna på skog minskar och närmar sig de nationella målen”, säger Magnus Kristoffersson.

Skogsstyrelsen tagit fram nya kartor som visar vilka områden som är utsatta för skador orsakade av vilt. 

”Med hjälp av kartorna får vi kännedom om vilka områden som är mer skadeutsatta än andra och då kan förebyggande åtgärder, till exempel riktad skyddsjakt eller skogliga anpassningar, riktas mot de områden där problemen är som störst. Det ger större möjligheter inom såväl älgförvaltningen som skogsbruket för att nå målen”, säger Magnus Kristoffersson.

Publicerad:
 • Så bekämpas barkborre i reservat

  I en ny rapport sammanfattar landets länsstyrelser vilka åtgärder de gjort för att bekämpa granbarkborren i naturreservat.
 • Annons
 • Jämställdhetsansvar halkar runt på SLU

  Kategorier: jämställdhetsarbete, SLU
  En ny studie från SLU visar att ansvaret för jämställdhetsarbete halkar runt i organisationen. Här finns en utbredd förväntan på att andra ska ta ansvar.
 • Reservatsbildning – här är råden

  Frågor om naturreservat tillhör de vanligaste hos Norra Skog. På sin webb listar föreningen vad markägaren bör tänka på.
 • Annons
 • Tips vid oväntade intäkter

  Oväntade intäkter är inte alltid goda nyheter. SKOGEN har frågat en skatteexpert hur man kan hantera oplanerade förtida avverkningar.
 • Mer pengar till regionala skogsstrategier

  Landets 21 län får dela på ett extra anslag på 2,5 miljoner kronor för att arbeta med regionala skogsstrategier.
 • Annons