Omfattande betesskador i norr

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Åke Sjöström.
Betesskadorna på ungtall i Sveriges fyra nordligaste län är fortsatt långt över de nationella målen, enligt Skogsstyrelsen.

Skadorna på ungtall ligger på samma nivå som i fjol, nämligen på 12 procent, visar Skogsstyrelsens inventering.

Annons
Annons

”I jämförelse med den nationellt fastställda målnivån på fem procent skador är det alltför stora skador”, säger Magnus Kristoffersson, viltspecialist på Skogsstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Det enda län i norra Sverige som visar en förbättring jämfört med fjolårets inventering av betesskador är Västernorrland. Där har andelen skadorna minskat från 20 procent 2019 till 17 procent i år.

”Västernorrland sticker tyvärr ut med hög andel skador jämfört med de övriga länen i Norrland och det är oroande. Vi behöver gemensamt vidta åtgärder som leder till att skadorna på skog minskar och närmar sig de nationella målen”, säger Magnus Kristoffersson.

Skogsstyrelsen tagit fram nya kartor som visar vilka områden som är utsatta för skador orsakade av vilt. 

”Med hjälp av kartorna får vi kännedom om vilka områden som är mer skadeutsatta än andra och då kan förebyggande åtgärder, till exempel riktad skyddsjakt eller skogliga anpassningar, riktas mot de områden där problemen är som störst. Det ger större möjligheter inom såväl älgförvaltningen som skogsbruket för att nå målen”, säger Magnus Kristoffersson.

Publicerad:
 • Nu släpps digitala skogslektioner

  Nu är det premiär för Skogen i Skolans digitala läromedel om skogens roll i en hållbar utveckling. Lektionerna riktar sig även till klasser som inte har en skog runt knuten.
 • Annons
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Annons
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Annons